Adatainkkal fizethetünk az ingyenes alkalmazásokért

Az ingyenes alkalmazások, VPN-ek tizede szinte azonnal feltörhető, 88 százalékuk adatokat szivárogtat ki.

2024. június 9., 14:57

Szerző:

Egyre többen döntenek úgy, hogy virtuális magánhálózatokon (VPN) keresztül használják a világhálót. A VPN-ek lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy megosztott, vagy nyilvános hálózaton keresztül küldjenek és fogadjanak adatokat, olyan módon, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz – írja a divany.hu. Az ingyenes alkalmazások azonban nagyon veszélyesek: könnyen fltörhetőek és adatokat szivárogtatnak ki.

Ingyenes, de könnyen feltörhető és emiatt veszélyes alkalmazások

A VPN használata iránt érdeklődők java része először az ingyenes applikációkra és szolgáltatásokra keres rá, ugyanis sok elérhető funkcióért látszólag nem kell fizetni. A VPN-ek működését műszaki szempontból elemző TOP10VPN eredményeit a BetaNews összegezte. Kiderült, hogy nem is olyan könnyű ingyen megúszni a virtuális hálózatok használatát, adatainkkal fizethetünk meg értük.

A TOP10VPN szakemberei száz, ingyenes applikációt vizsgáltak meg annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire biztonságosak.

Lesújtó eredmények születtek, az ingyenes appok nagy része veszélyes.

A vizsgált VPN-ek 88 százaléka műszaki információkat, az IP-címet, DNS-t, vagy a WebRTC adatokat szivárogtatja ki, 17 százalékukból pedig egyszerre többféle típusú adatot is kinyerhetnek a hackerek.

Az appok 71 százalékáról kiderült, hogy olyan cégekkel osztanak meg felhasználói adatokat, mint például a Facebook, 15 százalékuk pedig a TikTokot is üzemeltető Bytedance követőkódját is tartalmazza – hívja fel a figyelmet a lap.

Az alkalmazások tizede feltörhető

Az ingyenes VPN szolgáltatások igencsak veszélyesek, 50 százalékában instabilnak bizonyult a titkosított adatkommunikációs csatorna, és mindössze ötödük használta a legerősebb titkosítási eljárásokat.

A kutatást vezető Simon Migliano szerint első, 2018-ban végzett kutatásuk óta minimum megtízszereződött az ingyenes VPN-t valamilyen rendszerességgel használó emberek száma. Akkoriban a TOP100 androidos appot összesen 260 millióan töltötték le, ma ez a szám 2,5 milliárd letöltés felett jár.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: LoboStudioHamburg via Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.