Amit az elhízásról tudni kell

Akkor beszélünk elhízásról, amikor a test zsírtartalma magasabb a normálisnál – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Koppány Viktória endokrinológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint az elhízás hátterében – főleg fiatal korban – leggyakrabban diétahiba áll, és nem hormonzavar vagy egyéb betegség.

2014. március 19., 14:27

Az endokrinológus szerint akkor beszélhetünk elhízásról, amikor a test zsírtartalma magasabb a normálisnál. Itt nem önmagában a testsúlytöbbletről van szó, hiszen a testsúly lehet nagyobb például sportoló esetében, akiknek az izom- és csonttömege nagyobb az átlagosnál.

Az elhízás mérésére az úgynevezett testtömegindexet (Body Mass Index – BMI) használják. Számolásakor a kilogrammban megadott testsúlyt elosztják a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. A BMI-kategóriák a következőképpen alakulnak:


  • 15 alatt – kórosan sovány,

  • 15–18,5 – sovány,

  • 18,5–25 – normális,

  • 25–29,9 – túlsúlyos,

  • 30 felett – elhízott,

  • 35 felett – kórosan elhízott.

A testzsírszázalék géppel is mérhető – tette hozzá Dr. Koppány Viktória.

Elhízásra hajlamosítanak az örökölt tényezők, testalkat, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás esetén a fokozott szénhidrát- és kalóriabevitel, lelki-pszichés tényezők. Ezenfelül gyógyszerek vagy betegségek mellékhatásaként is kialakulhat.

Betegségek, melyek elhízással járhatnak (a teljesség igénye nélkül): pajzsmirigybetegségek (leggyakrabban -alulműködés), Cushing-szindróma, policisztás ováriumszindróma (PCOS), fokozott inzulintermelő állapotok, hipofízist, hipotalamuszt érintő agyi betegségek, metabolikus szindróma. Ezek megfelelő kezelésével a testsúlytöbblet csökkenthető, visszafordítható.


Amennyiben több kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyit az eléget, súlytöbblet alakul ki. Nem minden esetben okoz súlytöbbletet a falánkság, csak egészséges szervezet esetén. „Általánosságban azt az orvosi gondolatot és tanácsot szeretném közvetíteni, hogy a túlsúly betegség, sok veszélyt hordoz. Kialakulhat magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi gyulladás, bőrgombásodás, csökken a teherbeesés valószínűsége, fokozott érelmeszesedés lehet a következménye, ha tartósan fennáll” – mondta a Budai Magánorvosi Centrum endokrinológusa.

A szakember szerint téves az a közkeletű vélekedés, miszerint a túlsúlyos emberek jobb kedélyűek és vidámabbak az átlagnál. Az elhízás nincs jó hatással a pszichére. „Meglátásom szerint munkavállalásnál, párválasztásnál inkább hendikep. Nagyfokú elhízás alatt például megszűnhet a peteérés, így nem jön létre teherbeesés” – mondta Dr. Koppány Viktória.

Véleménye szerint az elhízás hátterében – főleg fiatal korban – leggyakrabban mégis diétahiba áll, és nem hormonzavar vagy egyéb betegség. Tanácsa szerint ez esetben fokozatosan kell lefogyni diétával és sporttal (például havonta két kg mínusz egyenletesen tartható). A diéta lehetőség szerint dietetikus felügyeletével történjék. A fogyasztószerek, porok, italok kerülendők, hatásuk nem tartós. Felléphet az úgynevezett jojóeffektus, azaz több kilogramm jön vissza, mint amennyi lement – mondta el a 168 Óra Online Praxis rovatának Dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa.


Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.