Áhított előléptetés: több kárt okoz, mint hasznot

Ne bánkódjon, ha hiba várta, hogy feljebb lépjen a hivatali ranglétrán. Brit kutatók szerint ugyanis a munkahelyi előléptetés káros lehet az egészségünkre.

2011. március 7., 13:40

A Warwick Egyetem közgazdász és pszichológus kutatói szerint az előléptetés 10 százalékkal növeli a mentális feszültséget, és akár 20 százalékkal kevesebb időt hagy arra, hogy betegség esetén orvoshoz menjünk. A kutatócsoport abból a feltételezésből indult ki, hogy a munkahelyi státusz javulása az egészségügyi állapot javulásához is vezet a megnövekedett önbizalom és önértékelés következtében.

A Nagy-Britanniában 1991-2005 közötti előléptetésekkel kapcsolatos adatokat felhasználó vizsgálat azonban arra az eredményre jutott, hogy semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy előléptetés után javulna a fizikai egészségi állapot. Az viszont kiderült, hogy a magasabb státuszba jutó emberek lényegesen nagyobb mentális feszültségtől szenvednek. A kutatás vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy a munkahelyi előléptetés nem is olyan nagyszerű dolog, mint ahogy sokan hiszik.

A vizsgálat szerint a vezetők mentális egészsége jellemzően leromlik az előléptetés után, olyannyira, hogy ez túlmutat egy egyszerű rövid távú változáson. Nincsenek tehát arra utaló jelek, hogy az előléptetett személyek egészségügyi állapota javulna, csupán annyi derült ki, hogy kevesebbet járnak családorvosukhoz, ami sokkal inkább ijesztő, mint ünneplésre okot adó jelenség.