A véltnél több szén-dioxidot köthetnek meg az erdők

Kutatók szerint a világ erdei az eddig véltnél akár 20 százalékkal is több szén-dioxidot képesek megkötni.

2014. március 12., 20:33

Az Edinburghi Egyetem szakemberei szerint, amennyiben a 125 milliárd tonnányi extra megkötött szén-dioxidra vonatkozó adatok helyesek, akkor nagymértékben növekedhet az erdősítési projektekkel termelt karbonkreditek száma a világ karbonpiacain.

Az erdők elnyelik a szén-dioxidot, csökkentve a legfőbb üvegházhatású gáz légköri koncentrációját. Az erdőirtással csökken a szén-dioxid-elnyelési kapacitás, a gáz pedig visszajut a légkörbe.

A kutatók olyan, háromdimenziós rendszert fejlesztettek ki az erdők széntartalmának mérésére, amely jóval alaposabb és pontosabb a jelenleg használt módszereknél. A tanulmány során a kutatócsoport Costa Rica egy erdősített területét vizsgálta, és összevetette az új adatokat a terület karbonkészletére vonatkozó korábbi számításokkal – számolt be róla a Híradó.hu.

A legtöbb olyan projekt, amely az erdőirtásból eredő szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításával termel karbonkrediteket, műholdfelvételekre és a különféle erdőtípusok által tárolt szén-dioxid-mennyiségre vonatkozó becslésekre támaszkodik. A kutatók által használt rendszer ezzel szemben olyan, háromdimenziós adatokra épül, amelyek levegőből végzett lézeres vizsgálatokból származnak.

„A műholdas adatok nem képesek információt szolgáltatni az erdők függőleges dimenziójáról, úgymint a lombkorona magasságáról és a rétegződésről, amelyek kulcsfontosságúak a szén-dioxid-mennyiség pontos megméréséhez” – mondta a kutatócsoportot vezető Iain Woodhouse.

A korábbi tanulmányokból származó műholdas adatok 14,4 és 16,3 millió tonna közé tették a vizsgált Costa Rica-i erdőterület által tárolt karbon mennyiségét, míg az új – habár költségesebb – módszer 19,8 millió tonnára becsüli.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.