A téli és nyári időszámítás veszélyes?

A Lengyel Racionalisták Szövetsége levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben azt kérik, ne kelljen átállítani az órákat a nyári időszámításhoz képest télen. Úgy vélik, nem kifizetődő, árt az emberi szervezetnek és csak zaklatják ezzel az embereket.

2013. október 27., 20:29

„A napi ritmus megzavarása alaptalan és kifejezetten káros. Sok lengyel szerint az óra átállításának kifejezetten zaklató a jellege. A gazdasági haszon elhanyagolható, vagy éppenséggel nincs is ilyen. Ezért azt kérjük: tekintsünk el a nyári és a téli időszámítástól. A téli időszakban több fényt akarunk” – írta a szövetség Donald Tusk kormányfőnek.

A PSR ( a szövetség lengyel rövidítése) a racionális meggyőződésű emberek egyesülete, akik elkötelezettek a tudományos felfedezések bemutatásában. A miniszterelnöknek írt levélben Tusk józan eszére hivatkoznak, mert tavaly egy olyan törvényt fogadott el a szejm, amelynek alapján a lengyeleknek 2012-14 között át kell állítani az órákat nyáron és télen. Ilyen törvényeket néhány évente el kell fogadnia a parlamentnek, a lengyel törvényhozás ezt először 1922-ben tette meg.

A világon először 1916 április 30-án vezették be a téli-nyári időszámítást a német birodalomban és a vele szövetséges Osztrák-Magyar Monarchiában, az I. világháború alatt az idő manipulálásával a fosszilis tüzelőanyagok megtakarítását akarták elérni, hiszen a háborús körülmények között a nyersanyagoknak stratégiai jelentőségük volt. De a mai társadalmi-gazdasági élet megszervezése messze eltér a XX. század kezdetének modelljétől – írta a miniszterelnöknek a PSR elnöke, Jacek Tabisz.

„Megváltozott az ipari foglalkoztatottság struktúrája, megjelent a rugalmas munkaidő, a termelés komputerizálása és robotizálása is. Ennek megfelelően megváltozott a dolgozók napi tevékenysége is. Az energia használata komoly fluktuációt mutat a gazdasági konjuktúrától vagy éppen a meteorológiai körülményektől függően. Mindez azt okozza, hogy az idő változtatásának gazdasági kifizetődését nagyon nehéz megállapítani, és sok minden mutat arra, hogy az elhanyagolható, vagy semekkora” – tette hozzá érvelésében Tabisz.

A racionalisták az időszámítás változtatásáról szóló számos cikkre és elemzésre is hivatkoznak levelükben, nemzetközi példákon bemutatva, hogy a háztartások inkább ráfizetnek az óra átállítására, mintsem nyernének azon.

A szövetség szerint az évente kétszeri óraátállítás kifejezetten költséges, komplikált, például a vonatközlekedésben és az informatikai rendszerek átállításában. Legfontosabb érvük azonban az egészség védelme: a márciusi óraátállításkor 2012-ben 10 százalékkal nőtt a szívinfarktusok száma – figyelmeztetett az alabamai egyetem egyik professzora. Amerikai tudósok szerint az óraátállítás miatti fáradtság a munkahelyi balesetek számát is jelentősen megemelte, ráadásul az is egyértelműnek látszik, hogy éppen e fáradtság miatt a dolgozók sokkal kevésbé termelékenyek.

Egy olyan helyzetben, amikor a feltételezett gazdasági előnyök, amelyek az évente kétszeri időváltoztatáshoz kapcsolódnak, nagy mértékben illuzórikusak és spekulatív jellegűek, az időváltoztatás kiiktatása és egyben a nyári időszámítás egész évre való bevezetése a racionális és társadalmilag mindenképpen előnyös. Számos lengyel egyértelműen ezt várja – több nappali fényt akarunk délután a téli időszakban – összegezte az elnök.

A kormányfő hivatala megkapta a levelet, de még nem tárgyaltak róla. Így Lengyelországban is egy órával többet alhattak október 27-re virradóra.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.