A szakemberek sem tudják, miért van ilyen sok veszett róka

Három év után ismét felütötte a fejét a veszettség a magyar vörös rókák körében. Szeptember közepe óta már 16 állatnál igazolták a fertőzést, a vírus Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyét érinti. A szakemberek számára egyelőre rejtély, hogy a betegség hogyan jutott be észrevétlenül az ország közepére.

2013. november 11., 06:01

A Szolnokhoz közeli Kőröstetétlenben, ahol csütörtökön erősítették meg, hogy veszettséggel fertőzött róka bukkant fel a környéken, a polgármestert még nem tudták értesíteni az esetről, és a jegyző sem tudott róla, írta az

Origo. A helyi tiszti főorvosi hivatalban azonban már hallottak róla, és a lap kérdésére azt mondták, a lakosság részéről semmilyen óvintézkedésre nincs szükség, és az önkormányzatoknak sincs teendőjük. A tiszti főorvosnak ilyen esetben legfeljebb akkor van dolga az üggyel, ha emberi kontaktus történik – ha például egy veszett vadállat bejut egy kertbe, vagy összeverekszik egy kutyával – egyébként az állategészségügy intézkedik.

A 35 kilométerre fekvő Lakiteleken viszont a megyei kormányhivatal állat-egészségügyi részlege már több intézkedést is tett. A község jegyzője, Tóth-Péli Emőke mondta el az Origónak, hogy október elején, a veszett rókatetem megtalálása után ebzárlatot és legeltetési tilalmat is elrendeltek. Utóbbit már feloldották, de az ebzárlat még mindig tart, a lakosságnak el kell zárnia a kutyáit. Ha kóbor állatok bukkannak fel, akkor pedig be kell fogni őket, erről egy kecskeméti menhely gondoskodik. A jegyző úgy tudja, hogy a környéken a rókák immunizálásáról már intézkedtek.

Tóth-Péli Emőke szerint a lakosságnak az ebzárlat betartásán kívül nem kell óvintézkedéseket tennie. Csak annyit kérnek a lakosoktól, hogy ha elpusztult állat tetemét találják meg, akkor ne nyúljanak hozzá, hanem jelentsék az önkormányzatnak vagy az állategészségügynek, hogy meg lehessen vizsgálni. Ilyesmire egyébként már volt példa, az önkormányzathoz befutott bejelentést az állategészségügynek továbbították – tette hozzá.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.