A pólusok felé közelednek a trópusi ciklonok

Egyre távolodnak az Egyenlítőtől a trópusi ciklonok: az elmúlt 30 évben több mint ötven kilométerrel eltávolodtak a pólusok irányában.

2014. május 15., 15:45

James Kossin, az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) kutatója és munkatársai a jelenségről végzett eredményeiket a Nature című tudományos folyóiratban mutatták be.

Az északi féltekén a ciklonok átlagosan 53 kilométerrel vándoroltak az Északi-sark irányába, míg a déli féltekén 62 kilométert déli irányba. A változás a Csendes-óceán térségében és az Indiai-óceán déli részén különösen jelentős, míg az Atlanti-óceán térségében szinte alig észlelhető. Az Indiai-óceán északi részén ráadásul néhány ciklon éppen az Egyenlítő irányába vonul. Globálisan viszont a sarkok felé történő elmozdulás a jellemző.

Számos olyan térség, amely eddig megmenekült a trópusi viharoktól, a jövőben számolhat hatásaikkal. Az Egyenlítő mentén egy viszonylag nagy térség lakói ugyanakkor megmenekülhetnek az ilyen természeti katasztrófáktól. A viharok elmaradása azonban egyes területeken vízhiányt is eredményezhet.

Egyelőre nem tudni, mi okozza a viharzóna eltolódását. Sok kutató abból indul ki, hogy a jelenség összefüggésben van a klímaváltozás hatásaival, mint például az üvegházhatású gázokkal, az ózonréteg elvékonyodásával és a légszennyezéssel. A viharok kialakulását nagymértékben befolyásolják bizonyos speciális szelek, amelyek a különböző magasságú légrétegek nyomáskiegyenlítéséről gondoskodnak. A nagy nyomáskülönbség növeli a trópusi viharok kialakulásának esélyeit.

Számos mérési sorozat kiértékeléséből megmutatkozott, hogy ezek a szelek az elmúlt évtizedekben az Egyenlítő térségében felerősödtek. A trópusi klímazóna határain viszont gyengültek, így itt nőtt a trópusi viharok kialakulásának esélye.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.