A nyelvi fejlődést is befolyásolják az építőkockák

Egy nemrég a Mind, Brain and Education című szaklapban ismertetett kutatás szerint az építőkockákkal való játék rendkívül jó hatással van a gyerekekre. A Temple Egyetem Csecsemőlaboratóriumának vizsgálatai bizonyítják, hogy az építőjátékok nagyban hozzájárulhatnak a reáltárgyakhoz szükséges készségek kifejlesztéséhez.

2011. december 8., 18:15

Ha a gyerekek interaktív környezetben játszanak az építőkockákkal, a szülőktől olyan nyelvi kifejezéseket, térbeliséggel kapcsolatos szavakat hallhatnak, amelyek segítik ilyetén gondolkodásuk kifejlődését. A térbeliséghez kapcsolódó készségek elengedhetetlenül fontosak a reáltárgyak megértéséhez, de a mindennapi feladatok ellátásában (egy kanapé összecsukása, parkolás) is segítenek.

Ezek a készségek az intellektus központi részét képezik, mégis személyenként jelentős különbségeket mutatnak. „Bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy a gyerekkorban hallott, a térbeliséghez kapcsolódó nyelvi kifejezések különbözőségük miatt jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a térbeli készségek eltérően fejlődnek” – állítja Nora Newcombe, a laboratórium igazgatóhelyettese, az egyetem Térbeli Intelligencia és Tanulás Központjának (SILC) kutatási vezetője.

Hogy megvizsgálhassák, miként befolyásolja a játék a nyelvi variációkat, három különböző helyzetben figyelték meg a gyerek-szülő interakciókat: először szabad játék formájában, amikor a gyerekek és a szülők az otthonihoz hasonló feltételek mellett játszhattak, majd előre összerakott kockákkal, a játékkockák variálásának lehetősége nélkül, végül irányított formában, amikor a szülőknek és gyerekeknek egy előre megadott tervrajz alapján kellett építeniük valamit a kockákból.

Az eredmények szerint az irányított játékhelyzetben a szülők és a gyerekek is sokkal több térbeliséggel kapcsolatos kifejezést használtak, mint a másik két teszt során. „A kutatási eredmények alapján gyakorlati tanácsokkal láthatjuk el a szülőket. Látható, mennyire fontos, hogy interaktívan, gyerekünkkel közösen játsszunk, ezzel ugyanis sokat tehetünk a kicsik készségeinek fejlődéséért” – vélekedett a szakember.