A Nemzeti Park szerint semmi nem utal rá, hogy medve járna a Balaton-felvidéken

Munkatársaink az említett területen medve jelenlétére utaló nyomot nem találtak – közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. 

2021. július 10., 19:36

Szerző:

 

Balatonhenyénél, a Kéktúra útvonalán fényképezett gyanús lábnyomokat nemrég egy túrázó, Csutka István. A nyomokat több medveszakértővel is megnézette, mielőtt közölte volna, szerinte szokatlanul messze merészkedhetett egy medve és bocsa Magyarországon. Az észlelésnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is utánajárt, szerintük semmi nem utal arra, hogy tényleg medve járna a Fekete-hegyen – vette észre a HVG.

„Az Igazgatóság kollégái bejárták a területet, konzultáltak a térségben dolgozó gazdálkodókkal (pl. erdész, vadász, állattartó) is.

Munkatársaink az említett területen medve jelenlétére utaló nyomot nem találtak, tehát az interneten megjelenteket semmi nem erősíti meg.

A vadállatok és a szabadban tartott háziállatok magatartásában sem tapasztaltunk változást, a területen található vadkameráink nem rögzítettek medvére utaló képeket. A Fekete-hegy elhelyezkedése is kétségessé teszi anyamedve és medvebocs jelenlétét, ugyanis a terület sűrű település- és úthálózata nem nyújtanak kedvező életkörülményeket a medvék számára” – írják.

A Nemzeti Park tisztelettel kéri, ha valaki medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlel, előbb a nemzeti parkot keresse meg, „ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést”. Egyúttal újra közzétették a témáról szóló kisokosukat is, amely ide kattintva érhető el.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Élelmet kereső medve Tusnádfürdőn 2017. június 9-én este. A vadállatok az erdélyi város utcáin úgy mászkálnak, mint máshol a kóbor kutyák. Fotó: Veres Nándor/MTI)