A mashco-pirók egyre agresszívebbek

A Survival International csoport egy elszigetelt amazonasi törzsről, a mashco-piróról készített fotókat publikált. A törzs Peru délkeleti részén, a Manu Nemzeti Park közelében él, és nagyon kevés alkalommal – ha egyáltalán – létesített békés kapcsolatot a külvilággal - írja a .

2012. február 2., 14:33

A szervezet szerint a változás a területen folyó gáz- és olajprojekteknek, valamint az illegális fakitermelésnek tulajdonítható, mely a törzset új területekre kényszeríti. A jelek szerint a mashco-pirók üzenete azonban, hogy szeretnék, ha békében hagynák őket. Rebecca Spooner, a Survival perui képviselője a BBC-nek elmondta, egyre több a konfliktus és az erőszakos megnyilvánulás az idegenekkel szemben, akik ősi földjeikre lépnek: nyilakat lőttek ki turisták elhaladó hajóira, és figyelmeztető nyilat – hegy nélkül – a Manu egyik parkőrére.

Legutóbb halálos nyílvesszőt lőttek ki egy másik törzs tagjára, aki mintegy két évtizede igyekszik kapcsolatot létesíteni velük. Glenn Shepard antropológus egy támadásról szóló beszámolója kihangsúlyozza, hogy a törzs fél kapcsolatot létesíteni a környező világgal. Ezért Diego Cortijo spanyol régész tisztes távolságból, mintegy 120 méterről készítette el fotóit a törzsről. Ezek a legrészletesebb képek, amelyeket ilyen elszigetelt törzsekről eddig készítettek. Spooner szerint az erőszakos megnyilvánulások mértéke csökkenthető a helyi törzsek tradicionális földjeinek megőrzésével.