Kiderült, mekkora eséllyel kerül kórházba, ha dohányzik és elkapta a vírust

Egy friss kutatás szerint a napi egy doboz cigarettát fogyasztók hatszor nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, mint a nem dohányzók.

2021. szeptember 30., 10:08

Szerző:

A láncdohányzásra genetikai hajlammal rendelkezők tízszer nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus okozta szövődményekbe, írja a hvg az Oxfordi Egyetem friss tanulmányára hivatkozva. A kutatók azt kiemelik tanulmányukban, hogy a dohányzóknál 80 százalékkal nagyobb a kockázata a koronavírussal való megfertőződésnek és a fertőzés miatti kórházba kerülésnek is.

A kutatás eredménye 420 ezer ember vizsgálatán alapszik. A tanulmány azért is számít újdonságnak, mert most először sikerült kutatóknak olyan biológiai mechanizmusokat felfedezniük, amik felelősek lehetnek az említett tendenciákért. A szakemberek korábban is beszéltek a koronavírus okozta súlyos megbetegedés és a dohányzás összefüggéséről, de eddig konkrét bizonyítékuk nem volt rá.

A kutatók a megfigyelési adatokat genetikai szűrésekkel hasonlították össze, így állapították meg, hogy a napi 1-9 szál cigi elszívása, 2,4-szer nagyobb kockázatot jelent a fertőzés miatti kórházba kerülés szempontjából. Az arány természetesen a napi adagot növelve egyre rosszabb: aki 10-19 szálat szív el, az már 5,91-szer nagyobb eséllyel kerül kórházba, mint az aki egyáltalán nem dohányzik.  A napi egy dobozt fogyasztók pedig hatszor rosszabb eséllyel rendelkeznek.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Patricia Huchot-Boissier / Hans Lucas via AFP)