A jövő vonata

Gyors, gazdaságos és hatékony: ez a három fő jellemzője a Gröna Tagetnek, azaz a zöld Vonatnak, amelyet a svédek a Bombardier-val, a szállítással kapcsolatos innovációk nemzetközi éllovasának közreműködésével valósítottak meg. A projekt gondos elemzések és négy évig tartó tesztelések után pontosan megfelel a kitűzött célnak: egy olyan vonatnak, amely alkalmas mind rövid, mind hosszú távolság megtételére, a komfort és a környezeti feltételek biztosítására. ()

2012. február 11., 18:30

A villanyvonatnak nincs szüksége vontató mozdonyra, 303 km/h sebességgel tud haladni a legnagyobb biztonságban az északi klímára jellemző téli hidegben is. Hála az aerodinamikai tervezésnek és a hatékony motoroknak, amelyek képesek felhasználni a fékezések kinetikai energiáját, a Gröna Taget 30-35 % energiát nyer. A svéd tájak sík morfológiáját figyelembe véve a vonatot úgy tervezték, hogy hosszabb és szélesebb a szabványosnál, így több utast tud szállítani, amí lehetővé teszi a jegyárak csökkentését, ugyanakkor nagyobb komfortot nyújt.


És mivel a tervezők a szemnek is meg akarták adni azt, ami megilleti ,a vonat esztétikailag is vonzó.
Az utazás ideje rövid távon átlag fél órával csökken, hosszabb távolságon 4-5 órával, mivel a vonat a nagy sebességet még a kanyarokban is biztonsággal tartja.

A tervezésnél gondoltak a változó utasforgalomra is, a vonatot szükség szerint lehet hosszabbítani vagy rövidíteni a vagonok hozzá - vagy lekapcsolásával, ami újabb takarékosságra ad lehetőséget. A Gröna Taget úgy indul el útjára, hogy már 5 ezer km-nyi próbautat tett meg.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/