Szex nélkül is terjed a majomhimlő, már a járványügy is komolyan veszi

A CDC arra is figyelmeztetett, hogy nem kell feltétlenül szexuális kapcsolat a fertőzéshez. A vírust a betegekkel egy háztartásban élők is elkaphatják. Kettes szintűre emelte a készültséget és maszkviselést javasol az utazóknak az amerikai járványügy.

2022. június 7., 12:32

Szerző:

Az amerikai járványügy (CDC) hétfőn kettes szintűre emelte a majomhimlő miatti készültséget, írja a New York Postra hivatkozva az szmo.hu. A hatóság emellett maszkviselést is javasol a külföldre utazóknak.

Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy Észak-Amerikán kívül már jelentettek eseteket Európában, Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában is. Hangsúlyozzák, hogy a fertőzés nemcsak homoszexuális aktus során terjed, hanem megbetegedtek már olyanok is,

„akik fertőzött személlyel egy háztartásban élnek”.

Amesh Adalja szerint az Afrikában endémiás vírus valahogyan utat talált a közösségbe, majd nagy tömegrendezvények segítségével kezdett el terjedni világszerte. A fertőző betegségek szakértője úgy véli, ilyen események lehettek például a belgiumi rave-bulik. A fertőzés eleinte influenzaszerű tünetekkel jár, majd hamarosan megduzzadnak a nyirokcsomók, végül a testen és az arcon is megjelennek a kiütések. A majomhimlő első Afrikán kívüli eseteit márciusban jelentették. A vírus múlt héten már megjelent Magyarországon is.

 

(Kiemelt kép: Majomhimlő vírus részecskék, illusztráció. A majomhimlő vírus Közép- és Nyugat-Afrika esőerdeinek közelében található, és emberekben és majmokban okoz betegséget, bár természetes gazdái rágcsálók. Képes az emberről emberre történő átvitelre. Emberekben lázat, duzzadt mirigyeket és folyadékkal teli hólyagokból álló kiütést okoz. Az esetek 10 százalékában halálos kimenetelű. A vírus felszínét felszíni tubulusok (rúd alakú) borítják. KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)