A gorillák világa nem csak a majmokat érdekelheti

A legnagyobb emberszabású majmok életét mutatja be a Fővárosi Állat- és Növénykert A gorillák világa című fotókiállítása. Az időszaki tárlat az ENSZ több szervezete, illetve az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége által meghirdetett Gorilla éve 2009 kampányhoz kapcsolódik - adta hírül az MTI.

2009. április 1., 15:45

A magyarok többsége sajnos keveset tud a gorilláról, "erről a csodálatos élőlényről, az emberhez egyik legközelebb álló állatfajról", az állatkert ezért is csatlakozott a nagytestű emberszabásúak védelmére meghirdetett kampányhoz, melyben öt kontinens száznál több állatkertje vesz részt - közölte Persányi Miklós főigazgató a kiállítás szerdai megnyitóján.

A május 30-ig látogatható budapesti tárlaton 32 nagyméretű fénykép segítségével lehet a gorillákhoz még közelebb jutni, mint az Emberszabású Majmok Házában. A Barlangteremben az állatkert munkatársai, Bagosi Zoltán és Vidákovits István által készített felvételek mellett Buzás Balázs, Michael Seres és Takács Zoltán fotói mutatják be a gorillákat természetes környezetükben, illetve egy ritka, fehér példányt a barcelonai állatkertben.

Persányi Miklós emlékeztetett, hogy sok afrikai országban a nagytestű majmok húsa különleges csemegének számít, ezért négy alfajukból kettő gyakorlatilag a kipusztulás szélén áll. A gorillák vadászata ellen 2000/2001-ben 165 európai állatkert összefogásával már sikerült 1,9 millió aláírást összegyűjteni, ezzel az Európai Uniót egy hivatalos állásfoglalás kiadására késztetni. A kezdeményezéshez a budapesti állatkert is csatlakozott, a nyolcadik legtöbb aláírást gyűjtve.

A gorilla megmentéséért folytatott küzdelem fontos eleme az európai állatkertek regionális fajmegmentő tenyészprogramja; az ott tartott állatok nagy része már nem a vadonból származik, hacsak nem mentett egyedekről van szó. Budapesten eddig három gorillabébi született, egy közülük máig az intézmény lakója. A Fővárosi Állat- és Növénykert másik négy gorillája külföldről érkezett: hárman Németországból, míg a legújabb jövevény, Nyaunda 2008 őszén Hollandiából.

"Egy modern állatkert hivatása nem áll meg csupán az állatok bemutatásánál" - hangsúlyozta Persányi Miklós. Elmondása szerint a mobiltelefonok akkumulátoraiban is megtalálható ferroniobát-tantalitot Afrikában éppen a gorillák élőhelyein bányásszák, ezért a készülékek újrahasznosíthatóságát segítendő a budapesti állatkert két akkugyűjtőt is elhelyezett a főbejáratnál, illetve az Emberszabású Majmok Házában.