A globális felmelegedés előrejelzéséért járt idén a fizikai Nobel-díj

Hárman kaptak fizikai Nobel-díjat komplex fizikai rendszerek kutatásáért. 

2021. október 5., 15:59

Szerző:

A komplex fizikai rendszerek megértésében elért úttörő eredményeikért hárman kaptak idén fizikai Nobel-díjat: az amerikai-japán Syukuro Manabe, a német Klaus Hasselmann és az olasz Giorgio Parisi, írja a hvg.hu.

A díj egyik felét Parisi, a másik felét megosztva Hasselmann és Manabe kapta. Parisi a díjat fizikai rendszerek fluktuációinak kölcsönhatásának felfedezésével érdemelte ki. A másik két tudós pedig a Föld klímájának fizikai modellezéséért kapta az elismerést. Hasselmann és Manabe kutatásainak segítségével egyre megbízhatóbb előrejelzéseket kaphatunk a globális felmelegedéssel kapcsolatban. 

Parisi 73 éves olasz elméleti fizikus, aki kvantumtér-elmélettel és statisztikai mechanikával, valamint komplex rendszerekkel foglalkozott eddigi munkássága során. Manabe jelenleg kilencvenedik életévében járó meteorológus és klímakutató, évtizedek óta foglalkozik az éghajlati változások számítógépes modellezésével. A 89 éves Hasselmann pedig kiemelkedő német meteorológus és óceánkutató, aki egy teljesen önálló, saját modellt fejlesztett ki a globális felmelegedés vizsgálatára. 

(Kiemelt kép: A Természetvédelmi Világalap (WWF) által 2017. március 10-én közreadott kép az ausztráliai Nagy-korallzátony Vlassoff Cay nevű területének egyik, pusztulása miatt kifehéredett agancskorall-telepéről Queensland állam partjaitól keletre március 6-án. A Great Barrier Reef a bolygó legnagyobb korallzátonya, amelyet a globális felmelegedés miatt a kipusztulás fenyeget. Fotó: MTI/AAP/WWF)