A Föld közelében száguldó kozmikus testek veszélyei

Fenyegetettségünk csekély, de a veszély reális.

2014. március 12., 13:29

A napokban újabb két kozmikus test száguldott el a Föld mellett. A becsapódást, mint az esetek többségében, ezúttal is megúsztuk. A veszély nagyságát viszont érdemes mérlegelni, de más új fejlemények is vannak „kisbolygóügyben”.

A közelmúlt két esete annyiban hasonlított egymáshoz, hogy mindkét égitestet csak napokkal a földközelség előtt fedezték fel a csillagászok. Ijesztően hangzik. Igaz, ha hónapokkal vagy néhány évvel hamarabb fedezik fel a veszélyes közelségbe érkező kisbolygókat, a technika mai fejlettségi szintjén akkor sem tudtunk volna semmit tenni ellenük. Még akkor sem, ha pontosan a Föld felé tartottak volna, erről azonban most szó sem volt, az egyik a Hold távolságára, a másik közelebb jött, de a távolsága még így is több tízezer kilométer volt, vagyis a Föld átmérőjének többszöröse – számolt be róla

az Origo.hu írása.

A tavalyi év mozgalmas volt az úgynevezett földközeli kisbolygók kutatásának területén, az egyik el is találta a Földet. Úgy tűnik, mintha a veszélyes testek egyre szaporodnának, hiszen tavaly már a tízezredik földközeli kisbolygó felfedezéséről adtunk hírt. Valójában csak egyre többet sikerül felfedezni a közelünkben elszáguldó égitestek közül, ami az ilyen potenciálisan veszélyes égitestek szervezett és célzott keresésének tudható be. A közelmúlt esetei bizonyítják, hogy ennek ellenére még az apróbb testek jó része ismeretlen, így érkezésük váratlan. Jó hír viszont, hogy az egy kilométernél nagyobb testek több mint 90%-ának már ismerjük a pályáját.

A március 6-án a Föld közelében elrepült, 8 méter átmérőjű kisbolygó pályája. Az égitest jóval közelebb jött a Földhöz, mint a Hold közepes távolsága (a fehér kör a Hold pályája, a kék vonal a kisbolygó útja, a számok a helyét mutatják világidőben)

A felfedezett veszélyes égitestek száma mindenesetre attól is függ, milyen közelséget tekintünk veszélyesnek. Nos, a kutatók meglehetősen tágan húzták meg ezt a határt (0,3 csillagászati egység, azaz mintegy 50 millió kilométer!), arról tehát szó sincs, hogy ez a tízezer égitest folyamatos veszélyt jelentene a Földre. A tízezer között egyetlen olyan sincs, amelyik belátható időn belül (nem kozmikus, hanem emberi értelemben, tehát egy-két évtizeden belül) nagy valószínűséggel eltalálná a Földet. A szisztematikus keresés célja elsősorban éppen az, hogy a környezetünkben kóborló égitestek minél nagyobb hányadára tehessünk ilyen megnyugtató kijelentést.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mostani két égitest az apróbbak közé tartozott, méretük alig múlta felül a tavalyi cseljabinszki meteorét. Kétségtelen, hogy a cseljabinszki meteorit olyan súlyos károkat okozott az emberi javakban, mint korábban még egyetlen kozmikus becsapódás sem. Anélkül, hogy a kár nagyságát lebecsülnénk, gondoljunk arra, mennyivel súlyosabb pusztítást okoznak a földi eredetű természeti katasztrófák, főként a földrengések és a trópusi viharok. Ráadásul utóbbiak rendszeresen pusztítanak, míg a kozmikus testek sok évszázad alatt összesen nem okoztak annyi kárt, mint az egyetlen cseljabinszki betolakodó.

Fenyegetettségünk tehát csekély, de a veszély mégis reális. A nemzetközi összefogás egyre szervezettebbé válik. Az ENSZ védnöksége alatt éppen idén januárban, illetve februárban alakult meg két, ezzel foglalkozó testület. A januárban Bostonban létrehozott nemzetközi kisbolygóriasztó hálózat (IAWN) célja az, hogy erősítse az információcserét azon intézmények – elsősorban csillagvizsgálók és űrügynökségek – között, amelyek az elmúlt évtizedben már érdemben foglalkoztak a földközeli égitestek keresésével. Az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti űrirányítási központjában (ESOC) februárban megalakult másik szervezet célja ugyancsak az információcsere, de a távolabbi jövőbe mutató kérdésben. A közvetlen veszély elhárításához tanácsokat adó testület (SMPAG) célja egy veszélyes égitest eltérítéséhez vagy szétrobbantásához űrküldetés tervezése, egyelőre azonban ez a szervezet is csak az információcsere erősítésénél tart.

Az ENSZ Világűrbizottsága is napirendjén tartja a kérdést. A Bizottság Tudományos és Technikai Albizottságának februárban tartott ülésén több szakmai előadás is foglalkozott a földközeli égitestek kérdésével. A NASA szakértője arról számolt be, hogy idén már az év második napján egy néhány méteres kisbolygó találta el a Földet, szerencsére nagyobb részben elégett, kisebb darabjai az Atlanti-óceánba hullhattak.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.