A Covid áldozatai, akik sosem kapták el a vírust

A Covid nem csak azokat sújtotta, akik megfertőződtek vele, hanem azokat is, akik a járvány és a járványvédelmi intézkedések miatt nem jutottak orvosi ellátáshoz.

2022. július 26., 14:02

Szerző:

Tudtuk, hogy az elmúlt több mint két év fenekestől forgatta fel az egészségügyi ellátórendszert. Naponta szembesültünk azzal, hogy az intézményekben lényegében megállt az élet a covidos betegek fogadásán kívül. A halaszthatónak ítélt beavatkozásokra, szűrővizsgálatokra várók, a krónikus betegek nemcsak orvosukhoz nem jutottak el, de még telefonon sem kaphattak segítséget. Sokan megjósolták, hogy ennek később súlyos hatása lesz még, emberéletekbe kerülhet, s most sorra kerülnek nyilvánosságra az az adatok, amelyek ezzel drámai módon szembesítenek.  A járvány leginkább a szív- és érrendszeri, a daganatos, a stroke, az ortopédiai és mentális betegeket érintette megrázóan. Ami tény: a járvány két évében 37 ezerrel többen haltak meg, mint az azt megelőző években.

Húsz százalékkal csökkent a járó-, negyven százalékkal a fekvőbeteg ellátások száma a Covid időszakában, egyes területeket egészen súlyosan érintett a hónapokig tartó szinte teljes leállás, illetve az utána következő betegellátási korlátozás. Hogy mi számít halaszthatónak, nagyon sok vitát váltott ki a szakemberek körében, ugyanis minden nézőpont kérdése lett: vajon valóban annak lehetett-e tekinteni egy daganat-gyanús esetet, egy infarktuson, vagy stroke-on átesett beteg rehabilitációját? Egy pszichiátriai beteget, akiknek az ellátása mondhatni tökéletesen megszűnt? Vészjósló volt már a járvány legakutabb időszakában is, hogy több országban, ahol folyamatosan közöltek ilyen adatokat, 60-70 százalékkal esett vissza az infarktus ellátás (!).  Ahhoz sem kellett jóstehetség, hogy tudjuk: ha leállnak az onkológiai szűrések, akkor idővel mivel is találkozhatunk majd. Milyen következménye lesz annak, hogy Magyarországon teljesen leállt az amúgy is kritikus helyzetben lévő pszichiátriai ellátás, ráadásul úgy, hogy a járványhelyzet éppen a lelkünket tépázta meg leginkább. Ezek a válaszok úgy tűnik folyamatosan érkeznek, sokkoló számokkal találkoznak a szakértők, ezekből mutatunk be néhány adatot.

Elsőként: ami egészen biztosan tudható: 2022 elejéig nagyjából 37 ezerrel haltak meg többen, mint a 2015-2019-es trendek alapján várható lett volna, a többlethalálozás nemcsak közvetlenül a vírus számlájára írható. Lakosságarányosan ugyan nálunk regisztrálták a második legtöbb covidos áldozatot az Európai Unióban, többlethalálozásban viszont a középmezőnyben vagyunk. Ez a mutató azt méri, mennyivel haltak meg többen Magyarországon, mint járványmentes időszakban szoktak, beleértve azokat is, akik a hivatalos nyilvántartás szerint a vírus áldozatai, és azokat is, akik egész más okból vesztették életüket. Így pontosabb képet kaphatunk a járvány hatásairól, hiszen a Covid áldozatok jelentős részének más, halálos betegsége is volt.

A teljes cikket a 168 Óra hetilap 2022. július 21-én megjelent lapszámában olvashatja.

(Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.