4 milliárd év múlva találkozik az Androméda-galaxis és a Tejút

Csillagászok a Hubble Űrteleszkóp segítségével számították ki, pontosan mikor ütközik össze a Tejút szomszédjával, az Androméda-galaxissal.

2012. június 3., 06:26

A párost kölcsönös gravitációjuk vonzza egymáshoz, a kutatók arra számítanak, mintegy négymilliárd év múlva olvadnak össze. További kétmilliárd év múlva pedig egyetlen entitásként látszanak majd.

Napunk pozícióját is megzavarja majd a folyamat, azonban a csillagot és bolygóit nem igen veszélyezteti a pusztulás. A Földről nézve azonban az éjszakai égbolt meglehetősen látványossá válik. Persze feltételezve, hogy az emberi faj több milliárd év múlva is jelen lesz, hogy az égboltot kémlelje - írja a hirado.hu.

Roeland van der Marel, a kutatás vezetője és az Űrteleszkóp Tudományos Intézet kutatója szerint manapság az Androméda-galaxis apró, homályos objektumként látszik, melyet először több mint ezer évvel ezelőtt észleltek ókori csillagászok.

Hosszú ideje tudják, hogy a két galaxis egymás felé halad. Mintegy 2,5 millió fényév választja el őket, azonban óránkénti 400 ezer kilométeres sebességgel közelednek egymáshoz. A Hubble-adatok új betekintést engednek abba, mikor és hogyan kerül sor eme egyesülésre. Mindezt azt teszi lehetővé, hogy a Föld körül keringő obszervatórium részletesebben vizsgálta meg az Androméda (M31) kiválasztott régióinak mozgását, mint valaha.

„Nemcsak azt kell tudnunk, az Androméda hogyan mozog irányunkba, hanem milyen oldalirányú mozgása, mivel ennek révén meg lehet határozni, hogy egy bizonyos távolságban elhalad-e mellettünk, vagy pedig egyesen felénk tart” – magyarázza van der Marel. Elmondása szerint a csillagászok több mint egy évszázada igyekeznek lemérni az oldalirányú mozgást. Azonban ez mindig sikertelen volt, mivel az elérhető technikák nem voltak megfelelőek a mérések elvégzéséhez. „Ez az első alkalom, hogy ezt a mozgást – a csillagászatban úgynevezett saját mozgásként ismeretes – a Hubble Űrteleszkóp egyedülálló képességeivel le tudtuk mérni."

A Hubble adatokon alapuló számítógépes szimulációk azt jelzik, hogy a két galaxis végül egyetlen elliptikus galaxissá olvad. Bár a galaxisok egymásnak ütköznek, az egyes csillagok nem, mivel a köztük lévő távolság még mindig óriási lesz. Mindazonáltal a gravitációs zavar miatt a Naprendszer is eltolódik – mondják a kutatók.

Az is valószínű, hogy az összeolvadás új csillagformálódás erőteljes fázisát indítja majd be, ahogy a gázfelhők felkavarodnak és összeomlanak. A megfigyelések alapján a kutatók szerint lehetséges, hogy az Androméda kisebb társa, a Triangulum-galaxis (M33) is csatlakozik majd az eseményekhez.