2050-re megkétszereződik a demens betegek száma

Német előrejelzések szerint negyven év alatt a mostaninak a kétszeresére emelkedik az Alzheimer kórban, és a hasonló demencia betegségekben szenvedők száma. A Berlin-intézet legfrissebb jelentése szerint a mostani 1,3 millióról több mint 2,5 millióra emelkedik a demens betegek száma néhány évtized alatt Németországban. Svájcban már jelenleg is a harmadik leggyakoribb halálozási ok a demencia.

2011. február 27., 16:30

Az egykori amerikai elnök, Ronald Reagan tabut tört, amikor bejelentette: Alzheimer-kórban szenved. A betegség idehaza is egyre gyakoribb, ilyen jellegű betegségben szenvedett Puskás Ferenc, és ebben szenved Horn Gyula is. Egyetlen ország sincs még felkészülve arra a krízisre, amelyet a betegség jelent néhány évtizeden belül. Jelenleg világszerte 36 millió ember szenved a betegségben, de számuk az évszázad közepére elérheti a 115 milliót. A szellemi leépülés leggyakoribb okozója az Alzheimer-kór, amely az esetek 70 százalékában felelős az állapot romlásáért. Az Alzheimer kór kezelésének költségei jelenleg a világ GDP-jének 1 százalékára rúgnak, de az összeg folyamatosan emelkedik. Emiatt is a XXI. század legjelentősebb egészségügyi és szociális krízisét válthatják ki az Alzheimer-kór okozta megbetegedések, hangoztatta a múlt év végén egy hazai konferencián Himmer Éva, aki a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága vezetője.

Himmer Éva szerint ezért különös figyelmet kell fordítani az egészségügyi programokban a betegség megelőzésére és kezelésére, amelynek költségei már jelenleg is meghaladják a szív- és rákbetegségek, valamint a stroke gyógyításának együttes kiadásait, jelenleg a világ GDP-jének 1 százalékát teszik ki. Európában mintegy 7,3 millió ember szenved a betegségben, Magyarországon pedig 160 ezerre becsülhető a számuk. Világszerte évente 1,6 millió új beteget regisztrálnak, a növekedés azonban a közepes vagy alacsony jövedelmű országokban a legnagyobb. A tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan betegség egyre gyakoribbá válásának okai között szerepel a társadalom elöregedése, Magyarországon például 2050-re várhatóan a lakosság 36,7 százaléka 60 évnél idősebb lesz. Himmer Éva ezért fontosnak tartja a lakosság felvilágosítását, valamint a felkészülést a betegség egészségügyi és szociális hatásaira. Az Európai Unióban már megvan erre a szándék, mert az Európai Bizottság egészségügyi stratégiája szól a betegséggel kapcsolatos feladatokról.

A szervezet vezetője ezek között említette a tudományos kutatásokat, amelyek eredményeként egyre hamarabb felismerhető a kór, a megelőzést és a megfelelő gondozást. Elmondta azt is: nemcsak a betegeknek van szükségük segítségre, hanem a hozzátartozóknak és a gondozóknak is. Szükség lenne olyan, nappali ellátást nyújtó idősklubok kialakítására, amelyek akár egy-egy napra is tehermentesítik a családot a leépült idősek ellátásának feladata alól. Bakonyi László, a Pesti úti Idősek Otthona igazgatója szerint egyetlen ország sincs még felkészülve arra a krízisre, amelyet a betegség jelent néhány évtizeden belül, és sokszor az egészségügyi szakdolgozók felkészültsége is hiányos.

Boga Bálin, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke szerint az antioxidáns-tartalmú élelmiszerek, a koleszterinszegény étrend, az omega-3 zsírsav, valamint a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása csökkenti a betegség kialakulásának esélyét. Segít a mozgásban gazdag életmód, valamint a szellemi aktivitás fenntartása is. Ritkábban jelentkezik a betegség például a több nyelvet beszélőknél, vagy azoknál, akik rendszeresen olvasnak újságot, követik a világ eseményeit. A kávénak, a koffeinnek védőhatása van, de a dohányzás ártalmas. Az alkohol kis mennyiségben segít, mértéktelen fogyasztása növeli a leépülés veszélyét.

Rajna Péter, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanára szerint az Alzheimer-kór főleg 70 éves kor felett jelentkezik. Egy spanyolországi vizsgálat adatai szerint egy beteg kezelése havonta 1425 euróba, azaz majdnem 400 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül. Az orvos a terápiás lehetőségeket ismertetve elmondta: fontos az általános erőnlét javítása, az agyi keringés támogatása. Magyarországon két gyógyszer létezik a betegek számára, amelyek lassíthatják a leépülés folyamatát. A szakember azt hangsúlyozta, hogy a megelőzést már 15 éves korban el kell kezdeni - írta a

vilagtudomany.hu.