Ez volt Tina Turner utolsó interúja: nem lehetett tudni, igazából mennyire beteg

Tina Turner homeopátiás szerekkel próbálta kezelni magát: halála előtt nagyon megbánta.

2023. május 25., 11:30

Szerző:

Tegnap, azaz szerda este tették közzé: 83 éves korában elhunyt Tina Turner rockénekesnő. A már életében zenei legendává vált sztár hosszú ideje nem szerepelt már a nyilvánosság előtt, de most előkerült a felvétel az utolsó feltűnéséről. 2021 novemberében készült az alábbi interjú, amikor nem sokkal 82. születésnapja előtt Tina Turner a Rock'n'Roll Hall of Fame tagja lett. Az alábbi videóban köszöni meg a kitüntetést.

Az Instagramon pedig akkor egy fotó jelent meg a díj átvételéről.

A Page Six cikke emlékeztet azonban, hogy amint azt a gyászközlemény is röviden említi, Tina Turner élete utolsó éveiben súlyos beteg volt. Annak idején az énekesnő egy hosszú blogposztban részletezte a történetet, ami 1978-ban azzal kezdődött, hogy magas vérnyomást diagnosztizáltak nála. 1985-ben gyógyszert is elkezdett szedni erre a problémára, de amikor 2009-ben sztrókot kapott, leállt a gyógyszerrel, miután megtudta, hogy veséi a normálisnál 35%-kal rosszabbul működnek és úgy is érezte, hogy az orvosságtól csak rosszabbul van, nincs annyi energiája, mint korábban.

Ekkor egy barátja tanácsára áttért az orvos által felírt szerek helyett homeopátiás szerekre. Valamivel jobban is érezte magát, de amikor a legközelebb elment kontrollra, nagyon rossz hírek várták: a homeopátiás szerektől, illetve az orvos által felírt gyógyszer elhagyása miatt nagyot romlottak az értékei:

„ritkán volt az életben, hogy ekkorát tévedtem. Nem tudtam, hogy a kontrollálatlan magas vérnyomás súlyosbítja majd a vesebetegségemet, és hogy gyakorlatilag kinyírom a veséimet azzal, hogy feladom a vérnyomásgyógyszert. Sose hagytam volna abba az orvosságot a homeopátiás alternatíva kedvéért, ha tudtam volna, hogy mennyi minden forog kockán. A naivitásomnak köszönhetően odáig jutottam, hogy már élet és halál kérdésénél tartottunk.”

Tina Turner dialízisre szorult ekkor és végül veseátültetést hajtottak végre nála: férje, Erwin Bach egyik veséjét kapta meg. A műtét és utána a gyógyulás nem ment könnyen, 2017-től kezdve többször megint kórházba került, állapota gyakran leromlott. A tavaly év végi családi tragédia talán szintén közrejátszott abban, hogy az énekesnő nem tudott tovább küzdeni a betegség ellen.

(Kiemelt kép: YouTube/TINA Turner Blog)