Hadüzenet a hülyeségnek, az első címzett a homeopátia

2017. augusztus 15., 17:36

Népszavazási kezdeményezést indít a Racionalista Párt a homeopátiás szerek gyógyszerként való reklámozása és forgalmazása ellen – szúrta ki az Index a párt blogjában. A bejegyzés szerint általában a hülyeségnek üzennek hadat, ennek első lépése a homeopátia elleni kezdeményezés.

„A Fidesz stratégiájának meghatározó eleme a konstans háborús retorika: a képzelt ellenségek látványos legyőzése az, ami a mai napig életben és kormányon tartja a pártot. Próbáljuk meg mi is, hiszen ellenségünk éppenséggel nekünk is akad, méghozzá a Fidesz kreált ellenségeivel szemben nagyon is valós: a hülyeség. Egyre többen vannak azok a sarlatán szélhámosok, akik (kihasználva az emberek tájékozatlanságát és a modern tudományba vetett bizalom megrendülését) terjesztik az áltudományos és/vagy ezoterikus bullshitet, ezzel pedig sokmilliárdos üzletet építenek” – írják.

Az első célpont a homeopátia, mert „felháborítónak tartjuk, hogy gyakorlatilag tiszta vizet lehet reklámozni és patikában árulni mindenféle hatásvizsgálat nélkül, sokszor a ténylegesen ható, költségesen kifejlesztett és alapos vizsgálatnak alávetett gyógyszereknél is magasabb áron”.

Ennek érdekében országos népszavazást és gyógyszertárakkal való együttműködési programot indítanak.

A népszavazási kérdés így szól:


„Egyetért-e ön azzal, hogy a tudomány által igazolt gyógyhatással nem rendelkező homeopátiás készítményeket ne lehessen gyógyszerként, gyógyhatású szerként reklámozni és forgalmazni?”


A tudományos konszenzus szerint a homeopátia áltudomány, és világszerte egyre több tudományos testület tesz lépéseket ennek világossá tételéért – emlékeztet az Index. Ezek között található a Magyar Tudományos Akadémia is, amelynek 2015. novemberi állásfoglalása szerint „a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket”.