Tatár Csilla az olyan címlapok ellen kampányol, amilyet 3 éve ő is elvállalt

Tokár Tomi szólalt fel Tatár Csillával és Liluval szemben: „sajnálom, hogy személyeskedésbe mentél át”. Gigavita!

2021. november 3., 14:01

Szerző:

Érdekes vitát robbantott ki Tatár Csilla az Instagramon, amibe két műsorvezető kollégája is bekapcsolódott: Lilu és Tokár Tomi. A kérdéses poszt ide kattintva tekinthető meg, arról van benne szó a Hintalovon gyermekvédelmi alapítvány figyelmeztetései alapján, hogy a szülők ne mutassák meg gyermekeiket az Instagramon.

„Minél több kép van megosztva egy gyerekről a közösségi médiában, annál nagyobb az esélye, hogy bullying áldozatává válik. A kisgyerekekről készült fotók a legkeresettebb termékek közé tartoznak a dark weben. Az online szexuális bántalmazás áldozatainak 92%-a 13 éven aluli gyerek”

– áll a képként megosztott felmérési eredményekben. Tatár Csilla a poszt feliratában a következőket teszi még hozzá saját tapasztalatairól:

„Az online térben kiteregetett gyerekekre nehezedő lelki nyomás, defektus legalább ennyire súlyos és komplex téma. [...] A szülőség egy tanulási folyamat, én is rengeteg dolgot rosszul ítéltem meg korábban, sok felelőtlen poszt született. Tudni kell ezt belátni, és nem megkérdőjelezhetetlennek venni a korábbi döntéseinket.”

Erre Tokár Tamás, az RTL Klub Fókusz című adásának műsorvezetője, aki rendszeresen posztol képeket a kisfiáról, a következőket írja kommentben:

„Tehát soha senki ne mutasson semmilyen (normális!) fotót a gyermekéről, mert: a pedofilok visszaélnek vele, mások majd bántják emiatt (?) ? Mi lenne, ha nem a sokmillió szülőt nevelnénk át, hanem a dark webet, a pedofilokat és a bullying okozóit szankcionálnánk vagy inkább preventív jelleggel velük foglalkoznánk? Jóval egyszerűbb és hatékonyabb, mint lelki terhet tolni azokra, akik (normális!) módon és mértékben osztják meg az életük egyik legfontosabb részét.”

A vitába itt egy másik műsorvezető-médiaszemélyiség, Lilu is bekapcsolódik. Ő soha semmilyen felvételt nem tett közzé gyermekeiről, ebbe a beszélgetésbe a következőkkel kapcsolódik bele, Tokár Tominak válaszolva.

„Amit te mondasz, jó, de nem fog megvalósulni. Mindig lesz mitől megvédeni a gyerekeinket. Egy 7 éves gyereket sem hagyunk veszélyes helyeken sétálgatni, pedig nyilván az lenne a klassz, ha nem lennének veszélyes helyek, de te is tudod, hogy sosem lesz így. Az online tér ugyanolyan veszélyeket rejt, amiket nem lehet kiiktatni. Tehát egyet tudunk, vigyázni a gyerekre ott is. És akkor még a gyerekek jogsiról nem beszéltünk. Mi a jó a gyereknek, ha teleposztolják vele a netet? Semmi. Anyuéknak? Like, pénz... akkor ez most kinek kell??”

Innentől egy sokfordulós vita következik, amiben Tokár amellett érvel, hogy lehet egy gyereket normálisan szerepeltetni a közösségi médiában és hogy nem szabad a bűnözőkhöz alkalmazkodni, Lilu viszont hangsúlyozza, hogy a gyereknek semmilyen szempontból nem jó, ha posztolnak róla – ez csak a szülő vágya. A kommentcsata odáig jut, hogy Tokár egy idő után úgy érzi, két kolléganőjével nem lehet érvelni:

„pont ezert nem lehet előre jutni, mert csak egy igazság létezik számotokra. A tiétek. Ha pedig szerinted ártalmas és bűnös dolog az, hogy jelmezben és alvás közben kirakok én vagy a feleségem egy aranyos fotót, akkor borzasztóan szélsőségesen látod ezt az egészet, ami egy ilyen komoly ügyben nem előny. Nagyon sajnálom, hogy személyeskedésbe mentél át, én csupán azokért a szülőkért szerettem (volna) kiállni, akiket ti egyöntetűen cinkosnak és bűnösnek tituláltok, összemosva az olyanokkal, akik valóban reklámra használják a gyermeküket.”

Erre még Lilu úgy érzi, hogy egy dolgot tisztáznia kell:

„nem rád, rátok gondoltam. De mindegy is...nem rólatok szólt ez kicsit sem, sajnálom, ha így értetted. Nem is értem, miért érezted így... fogalmam sincs, miket posztoltok, a személyeskedés a legtávolabb állt... nem is értem ezt már.”

Mindeközben az eredeti posztot feltöltő Tatár Csillát arra emlékeztet valaki, hogy „és mi van a pletykalapoknak eladott gyermekképekkel?” – Tatár Csilla a közösségi médiában ugyan csak hátulról mutatja meg a gyerekeit, de pl. 2019-ben még arccal szerepelt a kisfia a Nők Lapja címoldalán. Erre a műsorvezetőnő végső soron a következő választ adja, amiből az következik, hogy már nem tartja helyesnek az ilyen címlapokat sem:

„sokmindent másképpen csinálnék ma már én is, és másképpen is csinálom.”

A témában egyébként nagy visszhangot keltett a múlt héten Berki Krisztiánék bejelentése: ők már gyermekük megszületését is fizetős közvetítés formájában meg fogják osztani terveik szerint. Berki Krisztián a nagyobbik lányát is rendszeresen szerepelteti a médiában, amivel rendszeresen feldühíti a kislány édesanyját, Tóth-Hódi Pamelát.

(Kiemelt kép: dfp.hu)