Szulák Andrea külföldi munkatapasztalataira emlékezett: Személyzet vagy, egy cseléd

Szulák Andrea annak idején Hollandiában, Németországban, Angliában és hajón is dolgozott énekesnőként.

2024. március 9., 07:41

Szerző:

Szulák Andrea a Klubrádióban vendégeskedett a héten, és érdekes dolgokat mesélt a karrierjéről. Azt mondja, az előadóművészi szakmát ugyan itthon tanulta meg, de külföldön tanulta ki. Hollandiában, Németországban, Angliában és hajón is dolgozott énekesnőként egy zenekarral, meglehetősen kemény időbeosztással, illetve körülmények között. A 60 éves színész-énekesnő most így fogalmaz arról az időszakról, amikor vendéglátózni kezdett:

„nem lehettem beteg, nem lehettem náthás, nem fájhatott a torkom, nem fájhatott a derekam, stb. Ott nem lehetett hisztizni, be volt osztva, hogy egy hétből általában 5, de inkább 7 napot végigdolgoztunk. [...] Volt olyan, hogy lázas betegen énekeltem, 40 fokos lázzal nyomtam a füstben, magas sarkú cipőben egész éjszaka. Úgy képzeld el, hogy mondjuk 50 percet játszottunk a zenekarral és volt 10 perc szünet, és megpróbáltam a 10 percben eljutni a mosdóig, ahol kígyózó sorok álltak, mert ezek zenés-táncos szórakozóhelyek voltak, és mire rám került volna a sor, hogy a mosdóba eljussak, addigra lejárt a 10 perc, és integetett a főnök, hogy »vissza a színpadra!« [...] Egy olyan munka volt ez, hogy nem számítottál. Egy személyzet vagy. Egy cseléd. Egy kiszolgáló pont a nagy gépezetben, és nincsenek előjogaid.”

Szulák Andrea azt mondja, hogy tanulópénznek fogta fel ezt az élményt. Abban mindenesetre nem volt biztos, hogy ezt az életmódot egész életében szeretné-e csinálni, és öt év után abba is hagyta.

A beszélgetés egy pontján azt mondja Szulák Andrea, hogy azért később is került nehéz helyzetekbe:

„miért vállalok el egy színházi szerepet? Mert izgi, mert jó, mert tudom, hogy ebből valami jót lehet kihozni. És menet közben derül ki, hogy a rendező alkalmatlan, hogy a koreográfus béna, soroljam? Ez nem akkor derül ki, amikor aláírsz egy szerződést, hanem menet közben derülnek ki bizonyos dolgok. Becsületemre legyen mondva, hogy én nagyon sokáig korrekt módon végigcsináltam azt, amit végig kellett csinálni, és amikor már úgy éreztem, hogy most már alsó fogsorig van ez a dolog és nem tudom tovább nyelni, akkor szerencsére kaptam egy lehetőséget az égiektől és ki tudtam belőle szállni.”

Ez alatt a lehetőség alatt Szulák Andrea a lánya születését érti. Arra a kérdésre, hogy kinek tartja most saját magát előadóművészként, Szulák Andrea egy legendás kritikus kritikáját idézi:

„a Molnár Gál Péter egyszer azt mondta, hogy »a kerületi díva«. Zseniális, nem? Imádom! Az a fajta megszólítható, megközelíthető, megérinthető ember, aki ugyanakkor ha fölengedik a színpadra, akkor tud egy olyan légkört teremteni maga körül, ami elemeli a hétköznapokból a hallgatóságát.”

Itt tudja a teljes beszélgetést végighallgatni.

(Kiemelt kép: Szulák Andrea Instagramja)