Reviczky Gábor elmondta, a rák ellenére miért nem hagyta abba a dohányzást

Reviczky Gábornál prosztatarákot, majd áttéteket találtak, kemoterápiára kapott. Mellette dohányzik, sörözik és dolgozik.

2023. október 11., 10:55

Szerző:

Az Új szó című kiadvány közöl friss riportot Reviczky Gábor színésszel, aki az utóbbi időben igen nehéz időszakon ment keresztül. Kiderült ugyanis, hogy prosztatarákja van, és a betegség már több helyen is okozott áttétet. A 74 éves színész így beszélt a betegségéről korábban:

„kiderült, hogy a csontban ötszörös áttét van, továbbá van még egy nyakmirigyrákom is. Ez már egy szövődmény, és nem ugyanaz a ráksejt, mint ami a prosztatában volt, hanem tovább fejlődhetett. Emiatt pedig persze, hogy bevállalom a kemót, mert a legszörnyűbb halál a csontrákos halál, amikor üvöltve halnak meg a betegek a fájdalomtól.”

A kemoterápiából azonban nem a legerősebb fajtát kapja, így állapota lehetővé teszi, hogy továbbra is forgasson. Viszont, mint azt a friss interjúban elmondja, a dohányzással (egyelőre) nem hagyott fel, sőt, rendszeresen sörözik is. Amikor az interjú alatt cigarettáért nyúlt, az újságíró meg is kérdezte tőle, hogy szabad-e neki ezt, és Reviczky Gábor így reagált:

„senkinek nem lenne szabad. De én már annyit szívtam! Egy professzorbarátom azt mondta, csökkenteni lehet, ha viszont abbahagyom, másfél hónap múlva meghalok. Na, azt nem! A nagyapám volt erős dohányos. Közölte is vele az orvos, hogy Reviczky bácsi, ha nem teszi le a cigarettát, akkor le kell vágnunk az egyik lábát. S akkor elnyomta. Ami pedig a sört illeti: naponta három liter vizet kellene innom. Nem tudok. Kérdeztem az orvost, mit csináljak. Sörben lemegy, árultam el neki. Akkor igyon azt, felelte.”

Reviczky Gábor, aki ebben az interjúban valamiért kizárólag tőmondatokban beszél, a következőképpen számol be jelenlegi állapotáról:

„reggeltől estig úgy érzem magam, mintha be lennék rúgva. Mintha négy sört és egy whiskyt ittam volna. De ez a gyógyszertől van. Injekciót is kapok, ami a kisagyamban leállítja a parancsosztogatást, hogy ne termeljen tesztoszteront, és ne szaporodjanak a ráksejtek. [...] Ha dolgozom, legyűröm magamban a szédülést. Lefoglal a szerep. A koncentráció mindig segít. Túllendít a bajon. Itthon is félóránként-óránként vízszintesen fekszem öt-hat percig, és akkor pihent vagyok. Muszáj vízszintesen feküdnöm. Kímélni akartak az egyik forgatási napon, hoztak egy nyugágyat ebéd után. Hogy addig, míg fekszem, felvesznek egy másik jelenetet. El is aludtam, de rettentő fáradtan ébredtem. Nem jó a nyugágy. Az nem teljesen vízszintes. De a kamera előtt tényleg nincs gond velem.”

Sőt, Reviczky Gábor nemcsak a kamera előtt dolgozik, hanem a színházba is visszatért: viszi tovább Balu szerepét A dzsungel könyve musicalben.

(Kiemelt kép: Reviczky Gábor Instagramja)