Az RTL-ről ismert milliárdos bevallotta: mindene ráment a gazdagságra

Moldován András milliárdos, akit a Cápák között című műsorból ismernek a legtöbben, elgondolkodtató nyilatkozatot tett.

2024. február 7., 10:49

Szerző:

Moldován András milliárdos egyik beceneve az, hogy „sertésmogul”, de a disznók mellett rengeteg mással is foglalkozott élete során és foglalkozik jelenleg is. A vagyonát nem lehet pontosan tudni, de a Business2Community szerint most a következő cégekben van érdekeltsége a mangalicatenyésztéssel foglalkozó vállalkozás mellett:

  • Jacks Burger gyorsétteremlánc;
  • Animalsoft Kft (Livestocker szoftver);
  • MUNCH – ételmentő applikáció;
  • Inkness – tetováláshoz való krémek és eszközök; illetve
  • WerMamba – elektromos roller forgalmazása.

Moldován már a budapesti Radnóti Gimnázium tanulójaként belevágott a bizniszbe: farmereket árult az iskolában, ami miatt majdnem ki is rúgták. Dolgozott újságíróként is, 1987-ben szendvicsbárt nyitott, később ingatlanokkal is foglalkozott.

„Eladtam valamit, vettem egy telket és így indult. Soha nem gyűjtöttem úgy a pénzt, hogy raktam egymásra a forintokat, mindig mínuszban voltam. [...] Elkezdtem építeni egy ötlakásos társasházat, ott eladtam egy lakást, az árát visszaraktam. Senki nem vette észre, hogy nekem erre az üzletre nincsen pénzem”

– mondta korábban az RTL-nek.

Most azért került be Moldován András a hírekbe, mert befektetőként a Cápák között egyik jelenetében olyan keményen mondta meg negatív véleményét egy befektetésre vágyó versenyzőnek, hogy a férfi elsírta magát több tiszteletet kérve. Alább tudja visszanézni a jelenetet.

Moldován András rengeteg kritikát kapott fenti megnyilvánulásaiért, de most egy új interjúban azt mondja, a gazdagsághoz vezető út az ő számára is pontosan ilyen volt.

„Aki vállalkozónak mondja magát, és elsírja magát, miközben pénzt akar kapni a találmányához, annál más a probléma, nem az én őszinteségem. Ne akarjuk ezt összemosni”

– mondja Moldován András az alábbi videóban, mintha az őszinteség és a bunkóság elválaszthatatlanok lennének, illetve az őszinteség és kedvesség-empátia kizárnák egymást. Mindenesetre Moldován András azzal érvel, hogy ha az ő számára borzalmas volt a nagy vagyonhoz vezető út, akkor legyen borzalmas másoknak is:

„nézzük szembe azzal, hogy a többiekét sem egyébként, de az én gazdagságomat biztosan nem adták ingyen: ráment a családom, az egészségem, a nem tudom, micsoda, tehát ez nem úgy van, hogy egyszer csak ránk esik.”

Moldován András úgy gondolja, hogy a megértés és a sajnálat csak rövid távon jó, hosszú távon káros – ezek után az ember kezdheti sejteni, hogy vajon miért hagyhatta őt ott a családja. Alább tudja megnézni a teljes interjút.

(Kiemelt kép: RTL/Sajtóklub/Cápák között)