Pásztor Erzsi szívszorító vallomása az anyagi körülményeiről: Nem a visegrádi várban lakom, hanem panelban

Pásztor Erzsi arról beszélt, hogy ha nem dolgozna 87 évesen, nem tudna megélni.

2024. május 22., 10:15

Szerző:

Pásztor Erzsi mindig szívesen látott vendég: ezúttal a Ki vele! című új talkshow-ban szerepelt a VIASAT3-on. A Janka néni szerepe miatt szupersztárrá (vagy legalábbis mémsztárrá) vált színésznő most az életkörülményeiről vallott.

Pásztor Erzsi nem szeret panaszkodni, de...

Természetes, hogy néha azért kibukik az emberből egy-egy kirohanás, és az alábbi videó egy ilyet örökít meg. Jól tudjuk, hogy a hazai előadóművészek nyugdíja milyen alacsony, és most Pásztor Erzsi is arról beszél, hogy nagyon szeret dolgozni, de nem is engedhetné meg magának, hogy 87 évesen abbahagyja a munkát.

A nyugalmas nyugdíjas évekről kap kérdést Pásztor Erzsi, és a felvetésre így reagál:

„Hát attól nagyon messze vagyok. Ha én nem dolgoznék – én nem a visegrádi várban lakom, hanem egy panelban –, akkor nem tudnám a rezsimet kifizetni. Ha nem dolgoznék. Dehát nem panaszkodom, mert dolgozom és ott vagyok. De az anyagi helyzet borzalmasan meghatározza [az életemet], most különösen. Ha szükségem van orvosra, ugye nincs. Nem találok egyszerűen. Elmehetek a magánorvoshoz – hát egyszer elmegyek, mondjuk kétszer. De nem biztos, hogy harmadszor már el tudok menni. Utálok panaszkodni, de ez a színtiszta igazság.”

Nézze meg alább a vonatkozó adásrészletet, majd esetleg idézze fel Tóth Gabi ehavi nyilatkozatát, amiben az énekesnő pont arról beszél, hogy bár ő ugyan panelban nőtt fel, ma már nem tudna panelházban lakni!

Ezért alacsony a nyugdíjuk

Sok előadóművész van ugyanolyan helyzetben, mint Pásztor Erzsi, többek között a nemrég nyugdíjassá vált Falusi Mariann. Az énekesnő a következőket mondja arról, hogyan jött ki számára az, hogy egy ledolgozott élet után 86 ezer forint nyugdíjat kap. Felháborodásának is hangot ad azzal kapcsolatban, hogy a színészek és művészek milyen helyzetben vannak ma Magyarországon a sportolókhoz képest:

„Nem igazán tudom, hogy ebbe mit számolnak bele, hogy ezt hogy csinálják. Én csak egy évet voltam egyébként külföldön, egy évet dolgoztam külföldön folyamatosan. Meg [számít] az eleje is, amikor jöttek be azok a kis jogdíjak, amikor itt-ott felléptünk. Azokat befizették. De vannak ismerősök, akik azt mondták, hogy annak idején lenyelte ezeket rendesen az ORI meg az Interkoncert meg ezek az intézmények, és lehet, hogy az sem számít bele. De ez az, amit szoktak mondani, tudod: hogy a sportoló, aki egyszer elindul az olimpián, az élethosszig kap pénzt. A színészek-művészek, akik végigdolgozzák az életüket, azoknak viszont azt mondják, hogy hát félre kellett volna tenni annak idején, amikor nagyobb volt a gázsi. Hát a nagyobb gázsi annak idején, amikor a Györgyivel kezdtük, kettőezer forint volt fejenként, és utána sem emelkedett olyan túlzottan. A mostani idő az, amikor elképesztő lehetőségek vannak meg gázsik, és tulajdonképpen nekem ár-érték arányban túlemelt valamik. Ha annak alapján állapítanák meg, mint ahogy szokott lenni, amikor valaki nyugdíjba megy, akkor az utolsó hány évet számolják, akkor az azért egy kicsit jobb lenne. De így ez elég vicces.”

Az alábbi interjúban van szó erről, nézzen bele, ha még nem látta volna.

(Kiemelt kép: YouTube/VIASAT3)