Öt év után ma eltemették Gábor Zsazsát

A rendhagyó temetésen a 168 óra is részt vett.

2021. július 13., 12:03

Szerző:

Gábor Zsazsa, a világhírű magyar származású színésznő 2016. december 16-án hunyt el. A színésznő végakarata az volt, hogy Magyarországon temessék el, így hamvainak egy részét halála után Los Angelesben helyezték örök nyugalomra, a fennmaradó részt pedig kedd délelőtt Budapesten, a Kerepesi temető művészparcellájában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye szerint Frédérick von Anhalt herceg, Gábor Zsazsa özvegye – a Nemzeti Örökség Intézetével és a Magyar Hollywood Tanáccsal együttműködve – évekig próbálkozott a hamvak budapesti elhelyezésével, míg végül sikerrel járt, és megtarthatták az ünnepélyes ceremóniát a híresség szülőföldjén.

Az özvegy korábban azt kérte a szertartásra érkező gyászolóktól, hogy ne fekete ruhában jelenjenek meg, hanem vidáman ünnepeljék Gábor Zsazsát. A vendégek ennek eleget is tettek, nagy részük világos ingben és kék ruhában érkeztek, egyedül a herceg viselt fekete öltönyt, de hozzá színes kendőt és világos inget vett fel, ezzel is tisztelegve felesége vidám személyisége előtt.

Az özvegy herceg gyászbeszédében elmondta, mennyire mesés luxuséletük volt a 33 év alatt, amit együtt töltöttek. Azt is hozzátette, Zsazsa azért válhatott híressé, mert olyan csodálatos dolgokat tett, amiket Hollywood nem is értett, és nem volt nála ikonikusabb jelenség a vörös szőnyegen.

Gábor Zsazsa özvegye végül azt is elárulta, mit mondott, mikor megérkezett Magyarországra: 

„A budapesti reptéren azt mondtam Zsazsának, baby, otthon vagy. És ez a legfontosabb: otthon van!”

A szertartáson Pintér Tibor is részt vett, Frank Sinatra híres My Way című dalával emlékezett meg a színésznőről. Az énekes a tőle megszokott módon lovon érkezett, de ennek ezúttal hatalmas jelentősége volt. Zsazsa özvegye elárulta ugyanis, hogy a színésznő rajongott a lovakért, az esküvőjükön is szerepet kaptak, így egyértelmű volt, hogy a megemlékezésen is jelen lesznek.

Pintér Tibor a 168 órának elárulta, hogy hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy őt kérték fel erre a feladatra, mivel igazi történelmi eseménynek tartja, hogy Gábor Zsazsát végül Budapesten helyezték örök nyugalomra, hiszen véleménye szerint ő volt az első világhírű magyar származású híresség.

 A herceg után Vándor Éva is beszédet mondott, ő volt a színésznő magyar hangja. Végül pedig a Cigányzenekar játszotta a Szomorú vasárnapot, míg Gábor Zsazsa urnáját behelyezték a sírba.

Gábor Zsazsa pályafutása során mintegy 70 hollywoodi filmben szerepelt. Golden Globe-díjat és csillagot is kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán. 

(Kiemelt kép: Dimény András/168 óra)