Durvul az Omega tagjainak viszálya: Molnár György szerint Kóbor János forog a sírjában

Durvul az Omega két tagjának viszálya: Kóbor János, Benkő László és Mihály Tamás forognak a sírjukban Molnár György Elefánt friss nyilatkozata szerint.

2024. április 17., 11:18

Szerző:

A hetvenes évek elejétől, Presser Gábor és Laux József távozásától kezdve évtizedekig az Omega együttes a következő ötösfogatot jelentette: Kóbor János – ének; Molnár György – gitár; Benkő László – billentyűs hangszerek; Mihály Tamás – basszusgitár; Debreczeni Ferenc – dob, ütőhangszerek. A legendás felállásból 2020-21-ben hárman hunytak el: Mihály Tamás és Benkő László 2020-ban rákban, majd Kóbor János 2021-ben koronavírusban. Így mostanra csak Molnár György Elefánt és Debreczeni Ferenc Ciki maradtak, akik azonban nem tudnak megegyezni abban, hogy hogyan vigyék tovább a legendás rockegyüttes munkásságát.

Molnár György Elefánt most a Tények Plusznak nyilatkozva mondta el a TV2-n, hogy min vesztek össze ennyire durván zenésztársával:

„az első problémám az volt, hogy két évvel ezelőtt feküdtem a kórházban és egy hatórás műtétet hajtottam rajtam végre. Azalatt a Debreczeni meg zenekart szervezett a hátam mögött. Annak idején, amikor ő megpróbált zenekarvezetősdizni, akkor a Benkő Laci csak annyit mondott neki, és most finoman fogalmazok, hogy ülj le a fenekedre és dobolj.”

De Debreczeni Ferenc mégis megalapította az Omega Testamentum együttest, amelyről azonban Molnár Györgynek a következő a véleménye:

„degradálja mindenféleképpen az Omegának a múltját, és erről nagyon sok rajongótól kaptam visszajelzést.”

Molnár György szerint a rajongók túlnyomó többségének lesújtó a véleménye Debreczeni Ferenc új együtteséről. A gitáros így értékeli az Omega Testamentum nevű formáció munkásságát:

„biztos van 2-300 ember, akinek mindegy, hogy ki játssza az Omega-számokat, és azok lelkesednek, de azon kívül van még százezer vagy kétszázezer ember!”

A gitáros szerint a már elhunyt Omega-tagok szerint sem lehetne azt megengedni, amit most Debreczeni Ferenc csinál az együttesével. Az interjú talán legszomorúbb részlete, amiben Molnár György a következőket mondja:

„nincs Omega többé. Meghaltak a srácok. Elmentek. Elmúlt egy korszak. Ezt nem szabad devalválni és aprópénzre váltani.”

A súlyos betegségekből lábadozó gitáros a következőképpen fogalmaz volt együttestársával kapcsolatosan:

„nem úgy forog a feje, ahogy az egy omegáshoz méltó lenne.”

Sőt, nemcsak méltatlannak nevezi, ahogy Debreczeni Ferenc megpróbálja továbbvinni az együttes sikereit, hanem egyenesen az ámokfutás szót használja az elmúlt hónapok történéseire. Így fogalmaz a 76 éves, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas dobosról:

„egy ámokfutást végez ezzel a tribute-zenekarral, amire a kollégáim forognak a sírjukban, a Benkő, a Kóbor és a Mihály Tamás.”

Alább tudja megtekinteni a teljes riportot.

(A fent kiemelt kép 1981 karácsonyán készült az Omega együttesről. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)