Kiderült: Presser Gábort súlyosan megfenyegette Komár László halála előtt

Második önéletrajzi könyvében mesélt Presser Gábor a Komár Lászlóval való hullámzó viszonyáról. 

2021. november 25., 07:15

Szerző:

Presser Gábor második önéletrajzi könyvében, a Presser könyve 2-ben számos kollégáiról oszt meg anekdotákat, köztük a 2012-ben elhunyt, Komár Lászlóról is, akivel kapcsolatban egy megdöbbentő titkot is elárult.

A könyvében a zeneszerző azt állítja, bár ő csinált magyar Elvist Komár Lászlóból, ennek ellenére a kilenc éve elhunyt énekes halála előtt durván megfenyegette őt. Megismerkedésük története még a hatvanas évekre vezethető vissza, amikor az Eötvös Klubban Komár László elhívta billentyűsnek Pressert a Scampolóba. Nem sokáig dolgoztak együtt, mert Presser számára először az Omega, majd az LGT szekere indult be, és ott volt inkább szükség a zeneszerzőre.

„Komárt még a Vígszínházba is bekerítettem. Akkoriban nem túl jól mentek a dolgai, besummantottam a Képzelt riportba. Énekes-táncos szereplő volt...”

– írta Presser a könyvében, akinek ezután jutott eszébe az ötlet, hogyan csinálhatna sztárt az addig szinte csak angolul éneklő Komárból.

„Eleinte azt hitte, megőrültem, mikor cseresznyemag-köpködés közben felvetettem neki az Elvis, de magyarul lemezötletet. Izgatta is a dolog, meg húzódozott is, akarta is, meg nem is (...) Arra gondoltam, így Komár megőrizheti saját magát, jó lesz a lelkének, és miközben Elvist énekelhet, mint régen, lehet, hogy ha jók a magyar szövegek, komoly közönséget is toboroz.”

– mesélte tovább történetüket a zeneszerző, aki továbbra is segített Komárnak azzal, hogy például a Mondd kis kócos című dalnál zeneszerzőként tüntette fel az énekest, pedig nem volt az, hogy ne csak az igen kevésnek mondható előadói jogdíjból részesüljön. A próbálkozásaikat végül siker koronázta, megtörtént a nagy áttörés, Komár László lemezei pedig több százezres eladást produkáltak. Presser Gábor könyvében elárulta, nem mindig volt könnyű a közös munka az énekessel.

„Csak hát labilis volt szegény, egy nagyon is furcsán érzékeny és kiszámíthatatlan ember. Élete vége felé minden – még csak nem is sejthető – előzmény nélkül írásban súlyosan megfenyegetett. Bár nagyon jól ismertem, és tudtam, milyen érzelmi kitörésekre képes, ez kissé váratlanul ért, de nemsokára már lehetett hallani, hogy beteg, nincs igazán jól.”

– emlékezett vissza Presser, aki a levél tartalmát nem közölte, és arról sem árult el bővebb információt, mi lehetett az oka a fenyegetésnek.

(Kiemelt kép: dfp.hu)