A Neoton Família sztárja kiakadt a Nyár van új feldolgozásától: Borzalmas, be kéne tiltani!

A Neoton Família nagy slágere volt 1985-ben a Nyár van, és Végvári Ádámnak nagyon nem jön be a 2023-as verzió.

2023. július 11., 11:40

Szerző:

A Neoton Família egyik legismertebb számát fel egy Dzsindzser nevű hazai előadó. A Nyár van 2023-as verziójának a klipje pár napja érhető el a YouTube-on.

A Bors újságírójának az a zseniális ötlete támadt, hogy megkérdezi a Neoton Família másik frontemberét, hogy mi a véleménye a fenti hangkompozícióról. Nos, Végvári Ádám többek között a következőkkel válaszolt:

„nagyon megtisztelő, hogy a fiatal generáció visszanyúl a régi számunkhoz. Örülök neki, hogy az előadó hozzányúlt, hogy a közönségének és az új generációknak továbbvigye, és ezt köszönöm is, de szerintem mindemellett borzalmas.”

A 72 éves zenei legenda nemcsak a mostani, meglehetősen makacs trendeknek megfelelően készült konkrét feldolgozást nem szereti, úgy általában is elege van abból, hogy az utóbbi években az előadók döntő többsége ugyanezt a szintetizátorhangot alkalmazza:

„azt gondolom, hogy a hangszerelésben szereplő szintetizátorhangot a hangszerparkgyártó cégeknek be kéne tiltania! Évek óta hangsúlyozom, hogy az Auto-Tune borzalmas, hiszen lehet rajta érezni, hogy a gép vezeti a hangját.”

Feltehetőleg a mai fiatalok pont ezt szeretik ebben a hangzásban, hogy úgymond a gép vezeti az előadó hangját. A trend egyébként nem kifejezetten új, sőt, minden bizonnyal öregebb Dzsindzsernél. Az Auto-Tune-t Cher alkalmazta először nagy sikerrel 1998-ban a Believe című dalban. Ki gondolta volna akkor, hogy 25 év múlva még mindig ezt fogjuk hallgatni, és ráadásul nem a fiataloknak lesz belőle elegük, hanem az öregeknek?

Vajon Végvári Ádám is úgy érzi, hogy az utóbbi évtizedekben nem igazán vannak új trendek a zenében? Az újdonságokról többet nem szól, de azt viszont állítja, az igazi, jó és értékes slágerek mindenképpen ritkábbak, mint régen:

„én azt hiszem, a legtöbb dal, amit újra elővesznek, azok szólnak valamiről és értékes, jó és sikeres zenék. Valószínűleg napjainkban a feldolgozásokkal azt akarják hangsúlyozni, hogy egyre kevesebb ilyen dal születik.”

Végvári Ádámnak mindenesetre nem ez az egyetlen kritikája a Nyár van új verziójával kapcsolatban:

„amiről szól a dal, ahhoz képest az éneklés stílusa és a hangvétele közel sem tükrözi az eredeti szám üzenetét.”

Hát akkor hallgassuk meg együtt még egyszer az eredeti dalt!

(Kiemelt kép: Kunos Attila – dfp.hu)