Csak az igazi zsenik tudják megoldani ezt a matek feladatot 10 másodperc alatt

Ezúttal egy matek feladatot hoztunk, amit csak a valódi lángelmék tudnak megoldani 10 másodpercen belül. 

2024. szeptember 17., 21:20

Szerző:

Tegye próbára a matek tudását a legújabb fejtörőnkkel! Mai kvízünkben arra kellene megkeresni a választ, hogy milyen számértéket képvisel a képen látható, fagyi, roletti és cseresznye. Ez első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnhet, de azért alaposan meg kell dolgoztatni azokat a fogaskerekeket, hogy meg is legyen a válasz...pláne 10 másodperc alatt. 

Kell egy kis matekos tudás

Na, de épp ez a szép a kihívásokban, hogy gondolkodásra ösztönöznek, arról pedig már nem is beszélve, hogy egyes kutatások szerint az efféle rejtvények rendszeres megoldásával csökkenthető a demencia vagy éppen az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Ha pedig mindez nem volna elég jó indok, akkor az sem utolsó szempont, hogy ezek a feladatok bizony nagyon szórakoztatóak is. A mostani feladványhoz kelleni fog egy kis matekos tudás, de nyugalom nem kell hozzá való matematikusnak lenni, de a jó és gyors logikus gondolkodás elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy hamar meglegyen a megoldás. Felkészült? Akkor mutatjuk is a képet! 

Íme a feladvány! 

Indul a visszaszámlálás

Szóval a képlet egyszerű, azt kellene megmondani, mennyi a számértéke a képen látható fagyinak, rolettinek és cseresznyének. Kezdődjön a visszaszámlálás: 10...9...8...7...6...5...4...3...2...1...Ennyi volt, az idő lejárt! Megvan az eredmény? Ha kitalálta 10 másodperc alatt az eredményt, akkor ön valóban igazi lángelme. Amennyiben viszont nem sikerült, akkor se csüggedjen, hiszen a rendszeres gyakorlással egyre jobb és jobb lehet majd az ilyen játékokban. Na, de akkor most nézzük a megoldást: a fagyi értéke 3, a rolettié 2, míg a cseresznyéhez az 1-es szám tartozik. Ön tudja, hogyan jött ki mindez? Máris mutatjuk! 

A levezetés 

1. sor: (Jégkrém)³ = 27 tehát a fagylalt= 3 

2. sor: 2 fagylalt, vagyis 3+3 az 6, amihez már csak 4-et kell hozzáadjunk, hogy meglegyen a 10, így értelemszerűen a roletti értéke 2. 3+2+3+2 pedig egyenlő 10. 

3. sor: két fagylalt, vagyis 3+3=6 két roletti vagyis 2+2=4, így 10-nél járunk, a 11-es végeredményhez pedig már csak 1 hiányzik, ami azt jelenti, hogy a cseresznye értéke 1. 

4. sor: itt már minden értéket tudunk, a 15 a következők szerint jöhet ki  3 fagylat (3+3+3) + 2 roletti (2+2) + 2 cseresznye (1+1), tehát 3+3+3+2+2+1+1 az egyenlő 15. 

Tetszett a játék? Akkor maradjon velünk, hiszen legközelebbre is készülünk hasonló típusú feladványokkal. Addig is nézegessen további fejtörőket itt, a 168 oldalán. 

Egyéb teszteket itt talál: 

Csak a nagyon magas IQ-val rendelkezők találják meg a rejtett autót 13 másodperc alatt

Csak egy igazi zseni találja meg a képen elrejtett gyűrűt

Ön egy igazi lángelme, ha kevesebb, mint 7 másodperc alatt megtalálja az elveszett zoknit

(Kiemelt kép forrása Bright Side)