Kulka János és Bruce Willis ugyanazzal a betegséggel küzdenek: itt van minden, amit tudni kell

Ugyanabban a betegségben szenved Kulka János és Bruce Willis. 

2022. március 31., 07:29

Szerző:

Mint megírtuk, Bruce Willis úgy döntött, hogy felhagy a színészettel. A világhírű színész afáziával küzd, csakúgy mint hazánk egyik legkiválóbb művésze, Kulka János. Willis 42 év után kényszerül nyugdíjba vonulni az állapota miatt. Kulka Jánosnál a 2016-os strokja után jelentkezett a betegég, ám ő véglegesen még nem vonult vissza, kisebb szerepeket még mindig vállal. 

Az afázia egyik legfőbb tünete, hogy az érintett nem, avagy csak nehezen találja szavakat, de ettől függetlenül mindent megért. Kulka János egy 2021-es interjúban beszélt a betegségéről, ahol elárulta, hogy egyre nehezebben viseli a fizikai korlátait és legszívesebben meghalna, mert annyira padlóra került - írja a Blikk. A betegség egy színész számára valóban maga lehet a pokol.

Agyi érkatasztrófa, agydaganat, esetleg baleset, fejsérülés következtében a bal agyfélteke lokálisan sérülhet. Ennek következtében léphet fel a kommunikáció enyhe, mérsékelt, vagy akár súlyos zavara is. Miután a beteg számára a szavak kiválasztása problémát okoz, a beszéd akadozó és aritmikus lesz. Továbbá a gyakori szókeresések, ismétlések miatt a tartalom nem, vagy csak részben követhető mások számára. A nyelvi zavarok mellett sérül az artikuláció, az olvasás és az írásbeli kifejezés is. A betegnél nem csak az fordulhat elő, hogy a szavakat nem találja, de érthetetlen „szósalátákat” vagy oda nem illő szavakat mond. Abban az esetben ha a beteg magát a beszédet sem érti, akkor abban az úgynevezett szenzoros terület is érintett  - írják az EgészségKalauz oldalán.

A betegségnek négy fajtáját különböztetik meg.

A globál afázia a betegség legsúlyosabb formája, ebben az esetben a beteg a nevét, a címét és a jelenlegi tartózkodási helyét sem tudja megmondani. 

Motoros afáziáról beszélünk, amikor a kifejező beszéd zavara, a verbalitás (beszéd), mint képesség súlyos mértékben csökken. Az akadozó, aritmikus beszéd „táviratszerű” mondatokból, szócserékből, szótévesztésekből áll. Az oda nem illő szavak a beszéd tartalmát érthetetlenné, avagy iszonyúan nehezen követhetővé teszik. 

Szenzoros afáziánál a beszédmegértés zavara, jelentősen sérül, néhány esetben teljesen meg is szűnhet a beszédértés, hiányzik a beszédemlékezet, a beszédkontroll. A spontán beszéd megmarad, de a legtöbbször érthetetlenül.

Amnesztikus afáziánál az emlékezet és szómegtalálás zavara a jellemző. A beszédértés megmarad, a beteg számára a legnagyobb nehézséget a konkrét tárgyak, fogalmak megnevezése jelenti.

Az afáziának a felsorolt tünetek mellett, más kísérőtünetei is előfordulhatnak, mint például a részleges, vagy a jobboldali teljes arcbénulás, memória és koncentrációgyengülés, fáradékonyság, depresszió, látótérkiesés, testséma zavarok, vagy akár a a személyiség és az érzelmi reakciók – esetleg kóros– megváltozása.

A többi sztár küzdelme

Vajna Tímea küzd azért, hogy édesanya legyen: húgával ugyanabban a betegségben szenvedtek

Szinetár Dóra megdöbbentő vallomása: embertelen bánásmódban részesültek a kórházban

Szorcsik Viktória öccse kínhalált halt a kórházban: Sosem bocsátom meg, hogy így bántak a testvéremmel

(Kiemelt kép: dfp.hu)