Kiderült, hogy mikor koronázzák meg Károly királyt

Károly királyt jövő év júniusában koronázzák meg. 

2022. október 6., 11:04

Szerző:

A tervek szerint jövő június 3-án koronázzák meg Károly királyt. A brit uralkodó fejére szinte napra pontosan 70 évvel az édesanyja után kerül hivatalosan is a korona. A ceremóniát a Westminster-apátságban fogják tartani. A dátum egyelőre nem biztos, de a legvalószínűbb, hogy június 3-án fogják megtartani az ünnepséget. A Buckingam-palota az elkövetkezendő hetekben adhatja ki a hivatalos nyilatkozatot. 

III. Károly a legidősebb uralkodó lesz, akit megkoronáznak, ugyanis jövő júniusban már 74 éves lesz. Az édesanyja, Erzsébet királynő 27 éves volt, amikor a fejére került a korona. II. Erzsébet megkoronázása 1953. június 2-án volt, amikor több mint 8000 fő ment el az ünnepségre. Károly király ünnepsége szerényebb lesz, nagyjából 2000 ember eljövetelére számítanak, valamint időben is rövidebb lesz. 

Az is kiderült, hogy Károly király valószínűleg azt a koronát fogja megkapni, amit még II. Károly számára készítettek 1661-ben, és jelenleg a londoni Towerben őrzik. A korona 2,23 kiló és 30 centi magas, tömör aranyból készült, és több mint 400 drágakő van rajta - írja a 444.hu.

(Kiemelt kép: Shutterstock)