Berki Krisztián halála kapcsán Vujity Tvtrko kemény kirohanást posztolt a „kamucelebek” ellen

Vujity Tvrtko szerint a „halottakról jót vagy semmit” mondás egy félreértésen alapszik.

2022. május 18., 13:09

Szerző:

Vujtity Tvrtko egy rendkívül hosszú eszmefuttatást posztolt szerdán a Facebookra, amelynek az apropóját Berki Krisztián szolgáltatta. Alább a legfontosabb részleteket emeljük ki, de bevezetőnek előbb szerepeljen itt azonban egy jópár éves, de annál emlékezetesebb videó, amiben Berki Krisztián médiakarrierje elején Vujity Tvrtko kifejezetten ellenségesen viselkedett vele szemben élő adásban, és Demcsák Zsuzsa kétségbeesetten próbálta oldani a feszültséget.

Zavarban vagyok, hogy egyáltalán kérdezzek-e tőled” – mondja Tvrtko 4:05-nél az alábbi videóban. „Az egész életem pontosan az ellen szól, amit te képviselsz a nyilvánosság előtt” – hangzik el a műsorvezetőtől, akit erre Berki később Vujity Trutykó néven említ.

Nos, Vujity Tvrtko új bejegyzésében továbbra is azon médiaszemélyiségek ellen beszél, akik szerinte teljesítmény nélkül, például egy valóságshow révén kerültek bele a köztudatba. A 12 napja elhunyt Berki Krisztián mindössze egy példa ezekre a személyekre.

„Mostani írásom egyáltalán nem egy személyről, mind inkább társadalmi folyamatról illetve az összetett felelősségről szól. A hír ismert: 41 éves korában elhunyt Berki Krisztián, megerősített rendőrségi információk szerint átfogó és nagyon komoly vizsgálat zajlik a halálával kapcsolatban. Meggyanúsítottak és bűnügyi felügyelet alá helyeztek egy drogdílert, további gyanúsítások várhatók. Mostani írásom nem róla szól, hanem rajta keresztül (is) sok minden másról, bejegyzésem legfontosabb részének pedig azokat a kérdéseket tartom, amelyeket Nektek fogok feltenni. Az ismert mondás úgy tartja: »Halottról igazat vagy semmit!« Itt és most tisztáznék valamit. A magyar nyelven elterjedt »Halottról jót vagy semmit« egy félrefordítás eredménye, mert a rómaiak által használt »De mortuis nil, nisi bene!« úgy fogalmaz, hogy egy halott, védekezésre már képtelen személyről a »helyeset«, vagyis az igazat szabad csak mondani”

– fejti ki Vujity Tvrtko.

Hosszú írásában az egykori műsorvezető maga is említi, hogy milyen régen nem tud túllépni azon, hogy a médiában olyan emberek is szerepelnek, akiket ő nem tart értékesnek:

„több, mint 10 éve használom a »kamuceleb« fogalmat, ami azokról a közszereplőkről szól, akik valós társadalmi teljesítmény nélkül lettek sztárok, szupersztárok és gigasztárok. Vajon fel volt-e, fel van-e készülve a cikkek, riportok, beszámolók alanya a megnövekedett, olykor nyomasztóan nagy érdeklődésre?! Tudja-e kezelni a nyilvánosságot?”

Ezt sok bekezdés követi arról, amiben Vujity Tvrtko megütközését fejezi ki azon, hogy a bentlakásos realityk szereplői néha a műsor után is ismertek maradnak. A műsorvezető név nélkül említi Párkányi Évát azzal kapcsolatban, hogy az első hazai Big Brother-győztes életét hogyan tette tönkre a hirtelen jött hírnév, illetve további Való Világ-győzteseket is említ, akik szerinte nem méltóak arra, hogy az újságokban a valóságshow-hős vagy sztár” kifejezésekkel írják le őket. Így fogalmaz velük kapcsolatban:

„ezek az emberek a fiatalok példaképei lettek, mert azt csináltunk belőlük mi, újságírók. A valódi teljesítmény nélküli »példaképeket« sztároknak, csillagoknak és hősöknek hívjuk, ezek az emberek – értékes produktum nélkül is – fotózkodtak, aláírásokat osztogattak, közönségtalálkozókat tartottak, sokukról könyv is született. Egy felnövekvő fiatal pedig mit látott ebből? Azt, hogy ennyi is elég. Elég a böfögés és fingás, elég a nemiszerv-pörgetés, elég az csúnya beszéd vagy a sosem volt »herevasalás«, és máris sztár lehet az ember. Ha pedig ennyi is elég, ha ilyen egyszerű ez az egész, akkor minek keményen megdolgozni a ténylegesen értékes sikerért? Minek küzdeni a tudásért, bölcsességért, a tapasztalatokért, a valós teljesítményekért?”

Vujity Tvrtko az írása végén a következő következtetést vonja le:

„mélyre vittük a »sztár« fogalmát, kiüresítettük a »hős« jelentését, elértéktelenítettük a »csillag« jelentését. Mert ha a fogalmaink igazak, akkor egyszerre hős az embereket mentő tűzoltó és egy egykor tévében szereplő kábítószer-kereskedő, ugyanannyira sztár a stadionokat megtöltő énekes és a barátnőjét megverő valóságshow-sztár, és egyszerre példakép a dobogó tetején álló – egy élet munkájával aranyérmet nyerő – bajnok és a kitalált történeteivel címlapokon szereplő kamuceleb. Semmilyen kétségem nincs afelől, hogy a mostani sajnálatos haláleset után is jönnek még »exkluzív interjúk«, ahogy az is biztos, hogy a »neve elhallgatását kérő« barátok, rokonok és ismerősök is tömegével szólalnak majd meg. Talán a temetés is nézettségi rekordot hoz majd, lehet, hogy még újabb közlemény is születik erről. Jönnek a címlapok, a lájkok, bennem meg a ott kérdés: van-e ebben felelőssége az újságíró-társadalomnak, nekünk mindannyiunknak?! Én »csak« azt szerettem volna leírni Nektek, hogy itt és most adott egy olyan pillanat, amikor érdemes lenne feltenni a kérdést: JÓL VAN EZ ÍGY? A fenti soraimból kitalálhattátok: szerintem nincs. Azért én – örök optimistaként és hivatásom szerelmeseként – most is és mindig bízok egy jobb jövőben...”

Íme a teljes poszt.

Berki Krisztián élete megosztotta a közvéleményt: a halála méginkább

Tibi atya súlyos vádakkal emlékezik Berki Krisztiánra

Hajdú Péter dühös kirohanásban szid egy „aljas, mocskos” újságírót Berki Krisztián halála kapcsán

Puzsér Róbert: Perben és haragban álltam Berki Krisztiánnal

(Kiemelt kép: Berki Krisztián Instagramja)