Arnold Schwarzenegger üzenete: Szeretem az orosz népet – videó

Arnold Schwarzenegger Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz és az orosz néphez szólt a legújabb videójában.

2022. március 18., 12:48

Szerző:

Arnold Schwarzenegger Vlagyimir Putyin orosz elnöknek üzent. Az amerikai színész és egykoron kaliforniai kormányzó videóját már több mint 8 millió ember tekintette meg. Schwarzenegger célja, hogy megpróbálja átvágni az orosz állami média által az ukrajnai háború közepette terjedő félretájékoztatást. A 74 éves sztár a szívhez szóló videót csütörtökön tette közzé a közösségi oldalán. A videóban részletesen beszél Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról.

A beszédében elmondta, hogy az ukrán áldozatok mellett több ezer orosz katona is életét vesztette a közel egy hónapja dúló harcok következtében. Szerinte az orosz katonák beszorultak a hazájukért harcoló ukrán katonák és a hódításért harcoló orosz vezetők közé.

Schwarzenegger egy személyes történetről is beszámolt: 14 éves korában találkozott egyik személyes hősével, a legendás orosz súlyemelővel, Jurij Petrovics Vlaszovval, akit 1961-ben látott győzedelmeskedni a súlyemelő-világbajnokságon. A színésznek ezt követően egy barátja segített a színfalak mögé jutni, hogy találkozzon bálványával. Elmondása szerint az orosz súlyemelő kedves volt vele. Majd miután hazament, Schwarzenegger az ágya fölé tette Vlaszov egy fotóját, mire az édesapja azt mondta neki, hogy vegye le és inkább keressen egy német, vagy egy osztrák hőst.

„Nagyon dühös lett, vitatkoztunk. A második világháborúban szerzett tapasztalatai miatt nem szerette az oroszokat”

– mesélte az osztrák származású színész.

A világhírű színész apja kérésnek végül nem tett eleget, mert neki nem számított, milyen országot képviselt Jurij Vlaszov. Sőt Schwarzenegger a későbbi élete során is újra találkozott a példaképével, mikor 1988-ban egy filmjét az orosz fővárosban, Moszkvában forgatta. A súlyemelő akkor adott a színésznek egy kávéscsészét, amit ő a mai napig megőrzött. 

„Az ok, amiért mindezt elmondom, az az, hogy 14 éves korom óta nem éreztem mást az orosz nép iránt, mint vonzalmat és tiszteletet. Az orosz nép ereje és szíve mindig is inspirált. Ezért remélem, hogy megengedik, hogy elmondjam az igazat az ukrajnai háborúról és arról, hogy mi történik ott”

– mondta a beszédében Arnold Scwarzenegger.

A színész kijelentette, hogy tudatában van annak, hogy senki sem szeret kritikát hallani a saját országa kormányáról. Hozzátette, hogy ugyanazzal az aggodalommal szól most az emberekhez, mint 2021 januárjában tette az Egyesült Államok Capitoliumának ostroma után. Az orosz néphez szólva azt mondta, hogy tudja, hogy az orosz kormány azt mondta nekik, hogy ez a háború azért van, hogy „nácitlanítsák” Ukrajnát:

„ez nem igaz. Ukrajna egy zsidó elnökkel rendelkező ország, hozzáteszem egy zsidó elnökkel, akinek apjának három testvérét mind meggyilkolták a nácik. Látod, nem Ukrajna indította ezt a háborút. Nem is nacionalisták, vagy nácik. A Kremlben hatalmon lévők indították ezt a háborút. Ez nem az orosz nép háborúja.”

Végül Schwarzenegger Putyinhoz is szólt:

„te indítottad ezt a háborút, te vezeted ezt a háborút, megállíthatod ezt a háborút.”

A világsztár végül azzal zárta a mondandóját, hogy elismerését fejezte ki a háború ellen tiltakozó orosz nép előtt. Kiemelte, hogy sokakat megvertek, letartóztattak és börtönbe kerültek:

„ti vagytok az új hőseim. Bennetek van Jurij Petrovics Vlaszov ereje. Tiétek Oroszország igazi szíve. Kedves orosz barátaim, Isten áldjon meg mindnyájatokat.”

A teljes felvételt alább lehet megtekinteni.

Még több hír a háborúval kapcsolatosan

Rakétatámadásban életét vesztette Ukrajna egyik legnépszerűbb színésznője

Megdöbbentő titok került elő a múltból arról, Vlagyimir Putyin hogyan jegyezte el a feleségét

Katalin hercegné meglepő módon üzent az ukránoknak

(Kiemelt kép: AFP)