Alec Baldwin börtönt kaphat, amiért lelőtte az operatőrt, két okból is

Szakértők szerint két okból is felelős a tragédiáért, bár úgy tudta, nem éles lőszer van a fegyverben.

2021. október 25., 07:54

Szerző:

Amint arról azóta rengeteg cikk született, csütörtökön halálos baleset történt a Rust című westernfilm forgatásán Új-Mexikóban. A főszerepet alakító Alec Baldwin kezében elsült egy kellékfegyver, és azzal megsebesítette a film rendezőjét, Joel Souzát, és kioltotta az életét egy operatőrnőnek, Halyna Hutchinsnak. A halálos áldozat családja megrendülve fogadta a hírt, a férj üzenetét ebben a korábbi cikkünkben olvashatja el.

Természetesen eljárás indult az eseményekért felelős személy megnevezése érdekében, de addig is a New York Post megszólaltatott egy fegyverbiztonsági szakértőt, aki Alec Baldwin felelősségével kapcsolatban két fontos dolgot mondott. Egyrészt a 63 éves színész megszegte a fegyverhasználat egyik alapszabályát: sosem szabad egy pisztolyt egy másik emberre fogni, még akkor sem, ha az ember úgy tudja, hogy nincs benne éles lőszer. A szakértő szerint a forgatásokon mindig egyéb kellékekre fogják a fegyvereket, ha ez szükséges, sosem egy másik személyre. Másrészt Baldwin nemcsak színésze volt a filmnek, hanem executive producere is, és mint főgyártásvezető, felelős mindenért, ami a forgatás során történik. Ha halál a gondatlan okozásának vádja megáll, Baldwin akár másfél év börtönt is kaphat.

A CNN szintén megszólaltatott egy szakértőt a témában, aki azonban Dave Halls rendezőasszisztens felelősségére hívja fel a figyelmet. Ő volt az, aki – feltehetőleg szintén jóhiszeműen – azt mondta Baldwinnak a később balesetet okozó fegyverről, hogy nincs benne éles lőszer. Bizonyos Maggie Goll egy korábbi produkcióban dolgozott együtt Hallszal, és azt mondja, többszörösen megszegték akkor is a fegyverbiztonsági szabályokat, elmaradtak az előírt biztonsági figyelmeztetések, a veszélyes kellékekkel nem számoltatták el a forgatáson dolgozókat.

A The Daily Beast pedig arról ír, hogy a Rust fegyvermestere, aki a kellékként használt pisztolyokért felelős, bizonyos Hannah Gutierrez-Reed volt. A 24 éves fegyvermester nem rendelkezett különösebben nagy tapasztalattal: az előző munkája a szintén még bemutatás előtt álló The Old Way volt Nicolas Cage-dzsel, ekkor dolgozott először fegyvermesterként. Egy podcastban azt mondta akkor ezzel a munkával kapcsolatban, hogy nem tudja, hogy „készen áll-e” egy ilyen feladatra, és utólag több kritika is érkezett vele szemben, például, hogy egy 11 éves gyerekszínész kezébe fegyvert adott anélkül, hogy azt megfelelően ellenőrizte volna. A Daily Beast szerint a Rust forgatásán a halálos baleset előtt is többször előfordult, hogy véletlenül elsült egy-egy fegyver, de ezekből nagyobb baj nem lett – egészen a Halyna Hutchins halálát okozó tragédiáig.

Alec Baldwin fenti nyilatkozatáról az ide kattintva olvasható cikkünkben írunk részletesebben, az ügyben hivatalos vádemelés még nem történt.

(Kiemelt kép: Alec Baldwin Instagramja)