Vízilabda Eb - A világbajnokkal került össze a magyar női válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott a világbajnok Hollandiával is összekerült a januári, izraeli Európa-bajnokság csoportkörének keddi sorsolásán, a vb-címvédő férficsapat pedig fukuokai döntős ellenfelével, Görögországgal is találkozik majd.

2023. szeptember 12., 19:01

Szerző:

A nők az A csoportban a hollandokon kívül Horvátországgal és Görögországgal, a férfiak a B csoportban a görögök mellett Olaszországgal és Georgiával játszanak. A kontinenstornát január 3. és 16. között Netanyában rendezik.

A legjobb csapatok két négyes csoportban szerepelnek az első divízióban, míg a selejtezőből érkezett válogatottak alkotják a második osztályt. Az első divíziók csoportgyőztesei és másodikjai automatikusan a nyolc közé jutnak, míg a harmadik és negyedik helyezettek a második divízióból érkezőkkel játszanak a negyeddöntőbe jutásért.

A férfiaknál az olimpiai bajnok szerb válogatott csak a második divízióban szerepel, mivel a legutóbbi, spliti Európa-bajnokságon óriási meglepetésre nem jutott a nyolc közé.

Varga Zsolt, a világbajnok magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya a sorsolás után az M1 aktuális csatornán elmondta, hét vagy nyolc nehéz mérkőzésre kell készülniük fizikálisan és mentálisan is, ráadásul komplex felkészülésre lesz szükségük, hiszen az Európa-bajnokság után tíz nappal kezdődik a dohai világbajnokság.

Megjegyezte, nehéz csoportba kerültek, de ez nem meglepetés, mert az új lebonyolítás ismeretében számítottak erre. A görögöket jól ismerik, mivel edzőmérkőzésen, a legutóbbi világkupában, majd a vb-döntőben is találkoztak velük, az olaszokkal pedig közös edzéseik voltak. A georgiai együttest kevésbé ismerik, de videofelvételek segítségével feltérképezik majd.

Varga rávilágított, hogy az élmezőnybe tartozó ellenfeleikkel nagyon közel vannak egymáshoz játéktudásban, de akadnak olyan elemek, amiket pótolniuk kell, vagy tovább kell fejleszteniük.

A szövetség beszámolójában Varga Zsolt elárulta, az Eb-n több fiatal játékosnak kíván lehetőséget adni a bizonyításra, tapasztalatszerzésre, a legerősebb csapatot a februári vb-re tartogatja.

„Mindenki taktikázik, hiszen az Eb után tíz nappal rajtol a világbajnokság, azaz nagyon komoly terhelés vár mindenkire, különösen azokra, akiknek még nincs meg az olimpiai kvótájuk. Nekünk megvan, ezért én ezen az Európa-bajnokságon több olyan fiatal játékosnak szeretnék lehetőséget adni, aki eddig kiegészítő szerepet játszott, vagy újonc lesz egy ilyen világversenyen. A cél egyértelmű, szélesíteni a merítési lehetőséget a következő évekre, minél több tehetséges játékos gyűjtsön tapasztalatot az ilyen nagy viadalon, mert ez a szint semmi máshoz nem hasonlítható" – idézi a kapitányt az MVLSZ oldala. A szakvezető kiemelte: egyértelműen a párizsi olimpia van a fókuszban, mindent annak rendelnek alá, így a februári világbajnokságra már az akkor legerősebbnek gondolt csapattal vágnak majd neki.

Mihók Attila, az olimpiai kvótáért küzdő női válogatott társkapitánya – ugyancsak az M1-en – leszögezte, úgy kell készülniük, hogy mindenkit meg kell verniük, például a hollandokat is a csoportban, hogy kedvezőbb ágra kerüljenek, vagy akár az egyenes kieséses szakaszban a spanyolokat.

„Jól kell teljesítenünk a csoportban, mindhárom meccsünket meg kell nyernünk. Szép feladat, de annyival előrébb vagyunk, hogy tudjuk, mire készülünk. Elsősorban a görög, másodsorban a holland, harmadsorban a spanyol és az olasz csapatra" – nyilatkozta. Hozzáfűzte, egy olimpiai kvótát osztanak a kontinenstornán, ezért úgy indulnak majd, hogy Európa-bajnokok lesznek, de látható volt az elmúlt években, hogy milyen apróságokon múlhat akár az első, akár az ötödik helyezés.

A férfi torna csoportbeosztása:
    A csoport:
Spanyolország, Montenegró, Franciaország, Horvátország
    B csoport:
Magyarország, Georgia, Olaszország, Görögország
    C csoport:
Szerbia, Németország, Izrael, Málta
    D csoport:
Szlovákia, Hollandia, Szlovénia, Románia

A női torna csoportbeosztása:
    A csoport:
Magyarország, Hollandia, Horvátország, Görögország
    B csoport:
Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Izrael
    C csoport:
Románia, Csehország, Szerbia, Törökország
    D csoport:
Szlovákia, Németország, Bulgária, Nagy-Britannia

 (Kiemelt kép: Tokió, 2021. augusztus 7. Magyari Alda kapus (háttal) és Garda Krisztina, a bronzérmes magyar csapat tagjai ünneplik győzelmüket a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország - Orosz Olimpiai Csapat mérkőzés végén a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 7-én. A magyar női vízilabda-válogatott 11-9-re győzött és megszerezte a harmadik helyet. MTI/Illyés Tibor)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.