Valter Attila az ötödik maradt a Giro d’Italián

A szlovák Peter Sagan nyerte a sprintbefutót a Giro d'Italia kerékpárverseny tizedik szakaszán. Nem változott az összetett élcsoportja: Valter Attila az ötödik helyen maradt.

2021. május 17., 18:30

Szerző:

A L'Aquila és Foligno közötti 139 kilométeres, 1300 méter szintkülönbséget magában foglaló szakaszon egy negyedik kategóriás emelkedő várt a kerekesekre hétfőn. A terep kifejezetten alkalmas volt sprintbefutóra, így a nap négyfős szökevénycsoportját nem is engedte messzire a főmezőny, amely a BORA-Hansgrohe vezetésével diktált nagy tempót, és már 43 kilométerrel a befutó előtt befogta az élcsoportot. A nagy sebesség miatt több sprinter is leszakadt, és bejött a német csapat terve: a háromszoros világbajnok szlovák Sagan megelőzte a kolumbiai Fernando Gaviriát és az olasz Davide Cimolait. Ezzel átvette a sprinterek pontversenyének vezetőjét illető ciklámen trikót.

Bár a célegyenesre fordulva egy bukás miatt megszakadt a sor, mindenki a győztes Saganéval azonos időt kapott, mivel az esés az utolsó három kilométeren belül történt. Így nem változott a sorrend az összetett élcsoportjában, továbbra is Egan Bernal áll az élen, a 27. helyen beérkező Valter Attila (Groupama-FDJ) – aki három napon át viselte a kerékpársport egyik legértékesebb mezét, a Maglia Rosát – maradt az ötödik. Dina Márton a 160. pozícióban tekert át a célvonalon, ő 116. az összetettben.

(Kiemelt képünk: MTI/EPA-ANSA | Luca Zennaro)