A Mol lesz az új tulajdonosa az Újpest FC-nek

Hivatalosan is bejelentették az Újpest FC tulajdonosváltását.

2024. február 6., 21:18

Szerző:

Az Újpest FC-t megvásárolja a Mol Nyrt. Az üzlet már régóta terítéken volt a futballsportban, azonban a február 6-i hivatalos bejelentés így is meglepetést okozott. A Mol Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között létrejött megállapodás értelmében a Mol-csoport többségi tulajdonra tesz szert az Újpest Football Club üzemeltető vállalatában – írta meg a Telex.

Tehát mostantól a Mol tulajdonos lesz, ami más szerepet jelent, mint a Fehérvár FC esetében, ahol korábban csak főszponzorként kapcsolódott a cég a klubhoz. Az Újpest FC-nél nem közvetlen váltás történt a két klub között, hanem előzőleg az elhasználódott kapcsolat miatt a Mol elhagyta a Fehérvár FC-t. Az Újpest Football Club immár csapat nélkül maradt nagyvállalatot megkereste az eladó képviselője, ami elvezetett a mostani megállapodáshoz.

Ilyenkor felmerül az is, hogy vajon nem Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel a céget a beavatkozásra (ez minden NB I-es tulajdonosváltásnál felüti a fejét), hiszen ő maga a legnagyobb szurkolója az Újpest FC-nak gyerekkora óta – írja a lap. 

Az Újpest FC előző tulajdonosa a következő okok miatt dönthetett az eladásnál

Amint az a Telex tudomására jutott: három magyarázat is felmerült a Duchâtelet család távozási szempontjairól.

  • Nagyon rosszban voltak a klub környezetével, például a szurkolókkal.
  • Az NB legkevésbé  NER-es  csapataként nem érezték jól magukat a belterjes magyar klubfociban.
  • Ráadásul a család valójában minden focis érdekeltségéből kiszállt az évek során. Roderick Duchâtelet és édesapja, Roland Duchâtelet az Újpest mellett korábban szerepet vállalt a belga Germinal Beerschot, a Standard Liège, illetve a Sint-Truidense, a német FC Carl Zeiss Jena, a spanyol AD Alcorcón, és a brit Charlton Athletic működtetésében, de mára ezzel felhagytak.

A nehézkesen teljesítő Újpest FC

Február elején gyorsultak fel az Újpest FC körül az események, hiszen amint azt a lap írja, az Újpest február 6-án (kedden) 17:45-kor kezdődő, DVSC elleni meccse előtt szerették volna bejelenteni a változást.

Téma volt az eladás, sok vevő neve megfordult pletykaszinten, szóvolt többek között egy kínai cégről és a Cseke István–Németh János befektetői páros és a Rahimkulov család neve is előkerült. De úgy tűnik a Mol látott az Újpestben végül a legtöbb fantáziát, annak ellenére, hogy a csapat története során mindössze egy évet töltött az NB I.-en kívül, amely csak az elmúlt tíz évben háromszor nyerte el a Magyar Kupát.

Mit vár el a Mol? 

Mint mondják nem feltétlenül a gyors befektetést, de egy erős Újpest FC sokat segítene az NB I.-en, és magyar focinak is jót tenne, ami a Molnak brandépítési lehetőséget jelent. Úgy gondolák, ha profi menedzsmentet visznek a klub működtetésébe, annak előbb-utóbb meglesznek sporteredményei is. 

„Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A Mol számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit” – mondta el Ratatics Péter, a Mol Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője, aki a Mol-csoportot fogja képviselni az Újpest Football Clubban.

A jó modell hiányzik

Amint azt a cikkben írják, Magyarországon fociklubot tulajdonolni és működtetni drága dolog. Egy labdarúgócsapathoz ugyan tartoznak bevételi források, lehet pénzt szerezni sok mindenből: jegyeladásból, tévéközvetítésből, szponzoroktól, taóból, stb., de ezek mindegyke sántítva működik itthon, vagy azért, mert kicsi a forgalom, vagy azért, mert ahol a piacnak kellene lennie (mezek, tévé), valójában ott is az állam van.

(Kiemelt képünk forrása: Újpest FC Facebook-oldala)