Teljes magyar siker a női tőrözők selejtezőjében

Mind a négy magyar induló főtáblára jutott női tőrben, így szerdán is vívhat a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

2023. július 23., 15:21

Szerző:

A második nap reggelén a 131 fős női tőr mezőnyből 115-en kezdték meg a csoportküzdelmeket, melyekben öt tusig tartó asszókra került sor. A világranglista alapján legjobb 16 vívó ezen a napon még nem lépett pástra. 

A négy magyarnak azonban akadt dolga a Milánói Kongresszusi és Rendezvényközpont egyik hatalmas csarnokában, amely méretét és egyéb adottságait, a kiszolgáló helyiségeket tekintve abszolút megfelelő helyszíne az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb sportági versenyének. A házigazdák úgy hirdetik a vb-t, hogy Milánóban otthon van a vívás, és az eseményt nemcsak a csarnok környékén, hanem városszerte számos helyen, többek között a központban is reklámozzák. Az érmes küzdelmeknek helyet adó csarnokrészt még nem nyitották meg, de az előcsatározások helyszíne rendben van, noha akadnak olyan vélemények is, hogy az esztétikumra, a pástok környezetének szépítésére nem fektettek nagy hangsúlyt a szervezők. 

A magyarok a vasárnapi első fegyvernemi csatározásokban jól szerepeltek: a krakkói Európa Játékokon ezüstérmes Pásztor Flóra hat győzelmet aratott, Kreiss Fanni pedig hatfős csoportban ötöt, míg Kondricz Kata 4/1-gyel, Lupkovics Dóra pedig 4/2-vel fejezte be ezt a szakaszt. Előbbi kettőnek ez rögtön főtáblát ért, utóbbiaknak viszont a legjobb 64 közé kerülésért még kellett vívniuk egy direktkieséses, 15 találatig tartó asszót. Előbb Lupkovics 15-8-ra verte a mexikói Nataly Michelt, majd Kondricz 15-5-re a marokkói Juszra Zakaranit. 

Vasárnap még a férfi párbajtőrözők vívnak.

A női tőrözők szerdán folytatják versenyüket.

(Kiemelt képünk: Kondricz Kata a marokkói Youssra Zakarini ellen a milánói vívó- világbajnokság női tőr versenyének legjobb 64 közé kerüléséért vívott asszóban 2023. július 23-án. MTI/Illyés Tibor)

20:29

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Losonczi Dávid ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi birkózó-világbajnokság zárónapján.

A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjon, ezzel az osztrák istálló megvédte vb-címét a konstruktőrök között.