Még a Belarusz elleni meccsen is magyarozni kezdtek a román ultrák

A romániai ultrák egy Mongólia-térképet raktak ki, azzal a felirattal, hogy „Nagy-Magyarország történelmi térképe”. A román sajtó szerint újabb UEFA-szankciókat kaphat emiatt a válogatott.

2023. március 29., 11:35

Szerző:

Újabb idegengyűlölő megnyilvánulásokról, köztük magyarellenes skandálásokról és feliratokról számolt be szerdán a kedd esti bukaresti Románia-Belarusz Eb-selejtezőről tudósító román sportsajtó.

A Digisport.ro portál szerint Románia újabb UEFA-szankciókra számíthat, miután a Nemzeti Arénában 27 ezer néző előtt rendezett mérkőzésen az ultrák tiltott pirotechnikai eszközöket használtak és Magyarországot „támadó” molinót feszítettek ki. A mellékelt fotón egy „Mongólia” feliratú térkép látható, azzal a magyarázattal, hogy ez a történelmi Magyarország térképe.

A lap felidézte, hogy két nappal korábban is botrányt okoztak, magyarellenes rigmusokat skandáltak és össze is verekedtek egymással Andorrában a román válogatottat első Eb-selejtezőjére elkísérő UST (A trikolór alatt egyesülve) nevű ultracsoport tagjai.

A Digisport gyors UEFA-döntésre számít, azt jósolta, hogy a szeptember 9-i, Izrael elleni bukaresti selejtezőt román válogatottnak már zárt kapuk mellett kell lejátszania.

A kedd esti mérkőzés idegengyűlölő incidenseiről a GSP.ro portál részletesebb listát is készített. A beszámoló szerint az indulatok a második félidőben szabadultak el, amikor több ezer szurkoló egy - nyomdafestéket nem tűrő - Magyarországot gyalázó, obszcén rigmust skandált. Vélhetően a magyaroknak üzentek azzal a felirattal is, amely a román alkotmány első cikkelyét idézte, miszerint „Románia szuverén, független egységes és oszthatatlan nemzetállam”. Egy másik molinó azzal vádolta a hatóságokat, hogy elfordítják a fejüket az „ország szívét támadó sovén területi revizionizmus” láttán.

A Steaua szurkolói a mai Moldovai Köztársaságra is kiterjedő Nagy-Románia térképet feszítettek ki.

A román ultrák a vendégcsapatot is ellenséges üzenettel fogadták, „A hadifogságban megölt román hősök jelöletlen sírokban fekszenek Belaruszban” – írták az egyik molinóra. Üzenetek a Romániával azonos selejtezőcsoportban lévő Koszovónak is: az egyik molinóra ugyanis a „1999. március 24.-i” dátumot, a Jugoszlávia elleni NATO-bombázások kezdetének napját festették.

(Kiemelt kép: Román ultrák Mongólia térképével üzentek a Nagy-Magyarországgal szurkolni kívánó magyar ultráknak a Belarusz elleni mérkőzésen, 2023. március 28-án. / Fotó: Uniti sub Tricolor 2013, Facebook)