Doppingolásért tiltották le Pechsteint a gyorskorcsolyáról, kártérítésért harcol

A német versenyző 2009-ben kapott tiltást, szerinte jogtalanul.

2022. július 12., 11:14

Szerző:

Claudia Pechstein olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó folytathatja a kétéves doppingeltiltása miatt indított kártérítési harcát, miután a német szövetségi alkotmánybíróság kedden hatályon kívül helyezte a legfelsőbb bíróság 2016-os ítéletét.

Pechsteint 2009 februárjában két évre eltiltotta a nemzetközi szövetség (ISU) gyanús vérértékek miatt. A versenyző tagadta a doppingvádakat, később pedig örökletes vérrendellenességet fedeztek fel nála. Az eltiltást a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megerősítette, majd Pechstein sikertelenül fordult a svájci szövetségi bírósághoz és a német polgári bíróságokhoz.

A mostani ítélet értelmében Pechstein egy müncheni regionális bíróságon folytathatja a több millió eurós kártérítést követelő eljárását az ISU-val szemben. Az 50 éves Pechstein 1994 és 2006 között négy olimpián összesen öt aranyérmet nyert, emellett van két-két ezüstje és bronza is, amivel 2018-ig minden idők legeredményesebb gyorskorcsolyázója volt az ötkarikás játékokon. A német sportoló idén Pekingben nyolcadik téli olimpiáján szerepelt, ezzel beérte a csúcstartó japán síugró Kaszaj Noriakit, egyúttal minden idők legidősebb téli olimpikonja lett.

(Kiemelt kép: Claudia Pechstein, aki gyorskorcsolyáról görkorcsolyára váltott a tiltás miatt. Fotó: Frank Hammerschmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)