Magyarország - Portugália: a 84. percig tartott a döntetlen

Marco Rossi szövetségi kapitány csalódott az eredmény miatt. A magyar válogatott a 84. percig tartotta a gólnélküli döntetlent, utána azonban 2 percen belül 2 gólt kapott, a hosszabbításban pedig Ronaldo duplázott.

2021. június 15., 18:25

Szerző:

A magyar válogatott 3-0-ra kikapott a címvédő portugál csapattól a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának keddi összecsapásán, a Puskás Arénában. A magyar válogatott továbbra is nyeretlen Portugáliával szemben: négy döntetlen mellett ez volt a tizedik veresége.  

A találkozó kezdetére több mint 55 ezer néző gyűlt össze a Puskás Aréna lelátóin, a magyar válogatott törzsszurkolói teljesen megtöltötték a számukra kijelölt, kapu mögötti szektort. A mérkőzés előtt az önkéntesek látványos bemutatója vezette fel az összecsapást: előbb egy hatalmas, az egész pálya hosszában kiterített, Budapest feliratú Eb-molinót fektettek le a Puskás Aréna gyepére, majd a szurkolók hangos üdvrivalgása közepette a két válogatott mezeit ábrázoló óriási drapériákat feszítettek ki.

A magyar himnusz alatt a hazai drukkerek egész szektoros élőképpel - amely a budapesti Hősök terén látható Gábriel arkangyal szobrot mintázta -, illetve egy "Dicső fényedben ragyogj újra, Magyarország" feliratú kiírással készültek. A portugál szurkolók egy félszektoros zászló kifeszítésével adták meg az alaphangot csapatuknak.


EURO-2020 - Magyarország-Portugália

 

Cristiano Ronaldo már a kezdő sípszó pillanatában rekordot döntött azzal, hogy ötödik Európa-bajnokságán lépett pályára. Nem kellett sokáig várni a címvédő első helyzetére: Diogo Jota az 5. percben ugyan rosszul vette át a labdát, amikor 30 méterre a magyar kaputól megiramodott, ám három védő gyűrűjében így is tüzelni tudott, 18 méteres lövését Gulácsi szép vetődéssel védte. A magyarok ezt követően rendezték soraikat, és bár nem sokat volt náluk a labda, a portugálok bő húsz percig nem tudtak gólhelyzetig eljutni. A 26. percben aztán a házigazda játékosai könnyelmű, tizenhatos előtti labdaeladása után Bernardo Silva került gólhelyzetbe, Willi Orbán azonban az utolsó pillanatban bravúros becsúszással szerelni tudott a hazai kapu előterében.

FBL-EURO-2020-2021-MATCH11-HUN-POR

 

A játékrész második felében - a hazai drukkerek folyamatos buzdítása mellett - a magyarok előtt adódott pár ígéretes kontralehetőség és szabadrúgás, utóbbiak egyikéből - Sallai beadása után - a csapatkapitány Szalai Ádám fejese révén megszületett a hazaiak első, kaput eltaláló kísérlete.
A szünet előtti tíz percben beszorultak a saját 16-osuk elé a sok labdát eladó magyarok. A 40. percben egy szép bal oldali portugál akció végén ismét Jota próbálkozott, de fordulásból megeresztett tízméteres lövését fogta Gulácsi. Három perccel később viszont már ő is tehetetlen volt - a messziről, teljesen egyedül berobbanó Ronaldo azonban öt méterről nem találta el a kaput.

A fordulás után a rivális ott folytatta, ahol abbahagyta, egy szöglet után Pepe fejesét kellett vetődve hárítania Gulácsinak. Ezt követően bár a portugálok továbbra is hatalmas fölényben futballoztak, de a szervezett magyar védelmen nem találtak rést, így a nagy rohamok abbamaradtak. Amikor kiszabadult a szorításból a hazai csapat, akkor előbb Szalai, majd Sallai távoli lövésével jelezte, hogy nem mondott le a támadásépítés lehetőségéről. Gulácsi sokadik nagy védését - ezúttal Bruno Fernandes távoli bombáját szedte ki a bal alsó sarokból - a közönség a nevét skandálva jutalmazta.

Az utolsó húsz perc kezdetére sem tűnt fáradtnak fizikálisan és mentálisan sem a magyar csapat, amely továbbra is óriási elszántsággal és szervezettséggel küzdött jobb képességű ellenfelével szemben. Ráadásul amikor ritkán lehetősége nyílt, ígéretes kontrákat is vezetett, ezekből azonban komoly helyzet végül nem alakult ki, mígnem Schön jobb oldali kiugrása után védőjét kicselezve a rövid sarokba lőtt, csakhogy lesről indult a magyar támadó. Portugália ezt kegyetlenül kihasználta: egy megpattanó lövéssel vezetéshez jutott, amitől megtört az addig majdnem kifogástalanul működő magyar csapat és védelem. A címvédő a hátralévő néhány percben még kétszer betalált: az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo előbb büntetőből, majd egy gyönyörű akció végén volt eredményes, így az Eb-örökrangsorban már egyedül áll az élen.

A végeredmény 0:3, de a magyar válogatottnak nincs oka szégyenkezésre, a 84. percig tartották a gólnélküli döntetlent. 

Gulácsi Péter az összecsapás után azt nyilatkozta, hogy nagy kár a meccsért, nem volt benne a 0:3, de a franciák ellen szombaton újra megpróbálják.

Scön Szabolcs, aki majdnem megszerezte a vezetést, de végül befújták a lest, elmondta, gyerekkori álma vált valóra, hogy 65 ezer ember előtt játszhatott. Most az a fontos, hogy regenerálódjanak a szombati meccsre - tette hozzá.

Akik nem jutottak be a meccsre, a város több pontján létrehozott szurkolói zónában nézhetik a meccset. A Szabadság téren megtöltötték a területet.

Természetesen kint van a meccsen Orbán Viktor miniszterelnök, akik Dzsudzsákkal közös fotót posztolt.

 

Szintén a Puskás Arénából posztolt Karácsony Gergely, aki Kukorelly Endre társaságában nézi a meccset.

 

A magyar drukkerek már a meccs előtt ellepték a Puskás Aréna környékét, ahol a 2021-es foci Eb-n most először lép pályára a magyar válogatott.

fotó: 168.hu / Pozsonyi Roland

 Budapest teljesen bedugult a meccs miatt, az autósoknak és szurkolóknak itt egy kis segítség a közlekedéshez.

Portugália:
-----------
Rui Patrício - Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, William (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Joao Moutinho, 89.) - Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.), Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.)

Magyarország:
-------------
Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Lovrencsics, Kleinheisler (Sigér, 78.), Nagy (Varga R., 88.), Schäfer (Nego, 66.), Fiola (Varga K., 88.) - Szalai Á., Sallai (Schön, 78.)


II. félidő:
-----------
84. perc: Fernandes jobb oldali beadása Guerreirót találta meg, akinek lövése után a labda Orbánon irányt változtatva a jobb alsó sarokban kötött ki (1-0).
86-87. perc: Rafa Silva ugrott ki a magyar védők között, Orbán szabálytalankodott vele szemben, ezért a bíró 11-est ítélt. A büntetőt Ronaldo a bal alsó sarokba rúgta (2-0).
92. perc: Rafa Silva és Ronaldo szép összjátéka után utóbbi kicselezte Gulácsit, majd öt méterről a kapu közepébe lőtt (3-0).

16:36

Három női játékos is bekerült az év góljának járó Puskás-díj jelöltjei közé – a 11-es listát pénteken tette közzé a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).