Lőrincz Tamás testvérének köszönte meg az aranyérmet

Az olimpiai bajnok birkózó öccse is hamarosan az aranyért küzd.

2021. augusztus 3., 17:12

Szerző:

Olimpiai aranya megszerzése után nyilatkozott a magyar klasszis Lőrincz Tamás. Úgy fogalmazott, hogy: „El sem hiszem, ott álltam a dobogó tetején és itt fogom ezt az érmet. Rio nem sikerült jól, túl sokat kellett fogynom, de az viselt meg igazán, ami az öcsémmel történt. Ha ő nincs, ez meg sem történik. Ő volt az, aki tovább rugdosott, hogy csináljam tovább, miközben az ő nyakából vették el a bronzot.” Testvére Lőrincz Viktor is az aranyért küzd Tokióban, mivel a döntőbe jutott. Már biztos, hogy a dobogón állhat az ötkarikás játékokon. A már aranyérmet szerzett Lőrincz Tamás elmondta, hogy nehéz volt nem öccse elődöntős játékát figyelni és saját küzdelmére koncentrálni. 

Saját döntőjével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kirgiz ellenfele már a meccse elején rátámadt, ő pedig végig azon gondolkozott, hogyan fogja a teljes mérkőzést a saját irányítása alatt tartani. Lőrincz Tamás véleménye szerint, lélekben a második rész során feladta a küzdelmet Akzsol Mahmudov. Az ázsiai versenyző Kirgizisztán első aranyérmét szerezhette volna az olimpiák történetében. Az arany megszerzésével kapcsolatos élményeit Lőrincz Tamás úgy foglalta össze, hogy: „Azt sem tudtam, hol vagyok. Nem is emlékszem a győzelem utáni másodpercekre, csak annyi van meg, hogy Bandi a nyakamban van és eldőlünk”. 

A jövőjével kapcsolatban a magyar klasszis azt mondta, ez volt élete utolsó olimpiája.  A birkózó visszavonul a versenyzéstől. Már csak arra vár, hogy családjával egy „horgászpartin” ünnepelhessen, lakóhelyén Dunavarsányban. A magyar csapat rendkívül eredményes napot zárt Tokióban. Öt érmet sikerült megszerezni: két-két aranyérmet, egy ezüstöt és egy bronzot. Utoljára ilyen napot 2004-ben az athéni játékokon zárt a magyar olimpiai csapat.

(Kiemelt kép: Az aranyérmes Lőrincz Tamás a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 3-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)