Elengedték a Liu testvéreket

A Magyar Korcsolyázó Szövetség hozzájárul a Liu testvérek országváltásához. 

2022. december 20., 16:29

Szerző:

Rendkívüli ülést tartottak a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség vezetői, és arról döntöttek: hozzájárulnak Liu testvérek, vagyis Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor országváltási kérelméhez. Sőt eltekintenek azoknak a követeléseknek az érvényesítésétől, amelyeket egy novemberi elnökségi határozatban emlegettek – írja a Hvg.

Másfél hónapja Kósa Lajos, a szövetség elnöke azt mondta, és ezt akkor az elnökség is megerősítette: csak akkor járulnak hozzá az országváltáshoz, ha a két sportoló a felkészülésére szánt fejenként 100-150 millió forintot visszafizeti. Most innen visszakoztak. A MOKSZ ezzel „a Liu testvérekkel fennálló jogviszonyát lezártnak tekinti” – írták.

A Liu testvérek azt még a nyáron jelentették be, hogy a magyar válogatottól távozó edzőjüket, Csang Csing Linát követve Kínában készülnek az idényre, azóta folyamatosan érkeztek a pletykák arról, hogy kínai színekben is versenyezének. Végül november 8-án kérték a magyar szövetség hozzájárulását az országváltáshoz vezető folyamat megindításához, azóta már a kínai állampolgárságot is kérvényezték. A szövetség egy ideig még harciasan követelte a pénzt tőlük, utána azonban megenyhült a kommunikáció.

A rövid pályás gyorskorcsolyában az a szabály, hogy egy országváltás után két évig nem indulhat a sportoló nemzetközi versenyeken, azzal viszont, hogy a magyar szövetség hozzájárul a váltáshoz, ezt az időt elvileg nem kell kivárni.

(Kiemelt képünk: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, miután hazaérkeztek a pekingi téli olimpiáról 2022. február 18-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)