Megszólalt Ivkovics Sztojan, a férfi kosárlabda-válogatott lemondott szövetségi kapitánya

Velem a válogatott nem tud tovább haladni egy magasabb szintre – mondta a kapitány, aki saját elhatározásából döntött a távozás mellett.

2023. augusztus 17., 20:15

Szerző:

Tíz év után távozik a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének honlapján megjelent beszámoló kiemelte: a szakvezető az MKOSZ elnökének, Báder Mártonnak csütörtökön jelezte, hogy távozik posztjáról.

A nemzeti csapat a lengyelországi Gliwicében szerdán véget ért olimpiai előselejtező tornán vasárnap 83-81-re kikapott a hazaiaktól, majd hétfőn Portugáliával szemben is alulmaradt 86-74-re, végül szerdán 103-78-ra kikapott Bosznia-Hercegovinától is. Így nem jutott tovább a csoportjából és lemarad a párizsi játékokról. Ivkovics már ezt követően jelezte: új korszaknak kell kezdődnie a válogatott számára.

„Velem a válogatott nem tud tovább haladni egy magasabb szintre. Ahogy korábban mondtam, most már az Európa-bajnoki részvétel a minimum, a világbajnoksághoz szerencse is kell, az olimpia viszont nagyon messze van tőlünk. Át kell gondolni mindenkinek a helyzetet. Minden rendben van, de új korszaknak kell kezdődnie, hogy ne az Eb legyen a maximum a magyar kosárlabdának”

 – emelte ki akkor a kapitány.

„A csapattal már az előselejtező előtt közöltem a döntésemet, az elnök úrnak pedig elmondtam, hogy úgy érzem, velem nem tud ennél a szintnél magasabbra lépni ez a csapat, kemény munkával elértünk idáig, de úgy gondolom, most olyan szakembernek kell folytatnia a munkát a válogatott élén, aki mögött az egész kosaras társadalom ott áll. Az átadás-átvétel folyamatáról a továbbiakban is tárgyalunk” – idézte az MKOSZ weboldala Ivkovicsot, akit 2013. február 1-jén neveztek ki.
 

Elfogadtuk az érvelését, az indoklását, ezek szerint megyünk majd tovább

– fogalmazott az M4 Sport megkeresésére Báder Márton, az MKOSZ elnöke. Nagyon szép és nagyon sikeres tíz év volt ez, szinte példátlan, hogy egy edző vagy szövetségi kapitány ilyen hosszú ideig legyen egy válogatott élén, mindenféleképpen hálával tartozunk Ivkovics Sztojannak - fejtette ki Báder, hozzátéve, hogy Ivkovics ebben a pillanatban azt érezte, ez a lemondás segíti a magyar kosárlabdát, nagy dolog, ha egy ember képes önzetlenül gondolkodni és a kosárlabda érdekében dönteni.

Az új kapitány kiválasztása és keresése hamarosan el fog indulni, nem akarnak kapkodni vele, olyan döntést akarnak hozni, amelyben biztosak és mindannyian egyetértenek a szakmai bizottsággal és az elnökséggel. A válogatott következő megméretése a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozata lesz, amelyet Izlandon kezd meg február 22-én.

(Kiemelt kép: Sztojan Ivkovics, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Bosznia-Hercegovina – Magyarország mérkőzésén a kölni Lanxess Arénában. Fotó: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT)

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.