Megint új király lett Londonban

Nem kellett annyit várnia a trónra Michael Smithnek, mint III. Károlynak, de így is éppen elég hosszú várakozás után lett király. Megvan 2023 első világbajnoka.

2023. január 4., 09:12

Szerző:

Mihály király (a második ezen a néven) éppen I. Mihályt győzte le, megszerezve ezzel a címet, méghozzá nem is akármilyen küzdelemben, visszavágva a 2019-es Londoni Csatában elszenvedett vereségért.

És most engedjük is el a Trónok harca/Windsor verziót, és foglalkozzunk a véres valósággal (valóban folyt vér a mérkőzésen, dráma is volt, de szerencsére mindenki épségben maradt), a Professional Darts Corporation (PDC) világbajnoki döntőjével, ahol a háromszoros világbajnok holland Michael van Gerwen és a kétszeres döntős angol Michael Smith csapott össze a sportvilág idei évének első világbajnoki címéért.

Sör nem folyhatott el

Egy korty sör sem loccsanhatott a padlóra a londoni Alexandra Palace nagytermében. Az alattvalók koronázásra gyűltek (jó, jó, tényleg abbahagyom). Óriási csatára lehetett számítani, Smith az idei (illetve tavalyi) szezonban végre felnőtt, kezdte ledobni magáról az „örök második” jelzőt, a holland pedig az elődöntő után szerényen úgy nyilatkozott, hogy őt pedig nem lehet megállítani.

Az első szettben úgy tűnt, hogy az egész tornán hatalmas formában játszó holland nem ad esélyt ellenfelének, összejött egy break is neki vagyis megnyerte a Smith által kezdett leget (a kezdés helyzeti előnyt jelent, mint a teniszben az adogatás – a szerk.).

Sporttörténelmi leg

A szünet után következett a második szett, benne egy olyan leggel, amit a modern darts történetében valószínűleg senki nem látott még, de az is lehet, hogy soha. A szetten belül 1-1-re álltak a játékosok, van Gerwen kezdett, három hibátlan dobással, amire az angol hasonló választ adott. Ezután egy-egy újabb tökéletes kör következett, mindkét játékos számára fenntartva a lehetőség, hogy tökéletes, kilenc nyilas leget dobjon, ami köztudottan ritka mint a fehér holló, olyannyira, hogy ezen a világbajnokságon még senkinek sem sikerült. Van Gerwennek sem: újabb két tökéletes dobás után a duplát elhibázta, Smith azonban megmutatta, hogy mithrillből vannak az idegei (ne már, most meg A Gyűrűk Ura...), és befejezte a sporttörténelmi dobássorozatot. Egy legben 18-ból 17 tökéletes nyilat dobtak a játékosok. A krónika kedvéért: az angol ezután behúzta a saját kezdését, és egyenlített.

A mérkőzés innentől szépen folydogált a maga rettentő magas színvonalú medrében, előbb Smith hozta a kezdését 3-1, majd van Gerwen az övét 3-0 arányban, de az ötödikben egy újabb breakkel a holland szerzett előnyt magának. Közben záporoztak a 180 pontos körök ezekből (ennél többet három nyíllal nem lehet szerezni – a szerk.), végül az egész meccsen 37-et dobott a két Michael.

Hullámvölgyek itt is, ott is

A hatodik szettben ide-oda breakeltek, míg végül Smith hozta a kezdését, amivel újabb break-szettet produkált, aztán a sajátját hozva máris 4-3 volt a javára. Itt pedig valami szokatlan következett: van Gerwen hullámvölgybe került, mintha megingott volna az önbizalma, boxnyelven szólva meg volt ütve, Smith pedig kihasználta a lehetőséget, és újabb két szettet nyert, 3-1 és 3-0 arányban, zsinórban tehát négyet.

A holland szerencséjére újabb szünet következett, ami elég volt ahhoz, hogy fejben összeszedje magát, és újra a szokásos formájában menjen fel a színpadra. 3-2-re hozta a saját kezdését, ám ekkor már nem ő volt a mérkőzés esélyese, hiszen a hét nyert szettig tartó csatában még mindig 6-4 volt az állás Smith javára.

Éljen a király!

A tizenegyedik szett elején is úgy tűnt, hogy a holland vissza tud térni a meccsbe, most Smith volt hullámvölgyben, van Gerwen azonnal breakelt, aztán hozta a saját kezdését, és már 2-0-ra vezetett. Az angol azonban visszatért az Ally Pallybe, hozta a saját kezdését, majd elvette a háromszoros világbajnokét, így a győzelemért kezdhette a szett utolsó legét. Innentől már történelem: megcsinálta, így a 2019-ben Michael van Gerwen és a tavaly Peter Wright ellen elvesztett világbajnoki döntők után ő emelhette magasba a trófeát.

Korábban említettem, hogy vér is folyt a királydrámában: a díj átadásakor látható volt, hogy Michael Smith izgalmában véresre rágta a szája szélét a mérkőzés alatt – ez azonban azokban a pillanatokban aligha zavarta.

Smith tehát felnőtt, de még meg kell tanulnia viselni a királyi palástot. A mérkőzés után láthatóan őszintén, ám túlságosan is szerényen nyilatkozott, hosszan szabadkozva, hogy nem érdemli meg a címet. A nyilván rettentően csalódott, de sportszerűen mosolygó van Gerwen el is kérte egy pillanatra a mikrofont, és elmondta, hogy ez bizony piszkosul nem így van.

Smith tehát az új világbajnok, 2023 első világbajnoka, nekünk pedig bevált a jóslatunk, amikor azt írtuk, hogy „felejthetetlen estéje lesz annak, aki megnézi a kedd este, magyar idő szerint negyed tízkor kezdődő döntőt”.

Michael Smith győzelmével a világranglistán is átvette a vezetést a kétszeres világbajnok skót Peter Wright és Michael van Gerwen előtt.

 

(Kiemelt képünkön az angol Michael Smith megcsókolja Sid Waddell trófeát PDC világbajnokságának döntője után a londoni Alexandra Palaceban 2023. január 3-án. Fotó: Adrian Dennis/AFP)

 

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.