Ne állj az Ogre és a világbajnoki cím közé!

Egyetlen kérdés maradt a darts világbajnokságon, hogy negyedszer is elfoglalja-e a trónt Michael van Gerwen, vagy Michael Smith megszerzi végre első világbajnoki címét.

2023. január 3., 08:06

Szerző:

Hagyományosan a dartsban avatják az év első világbajnokát. Így lesz ez az idén is, hiszen kedd este a londoni Alexandra Palace nagytermében a Professional Darts Corporation (PDC) világbajnoki címéért csapnak össze a téli ünnepeket végigkísérő sorozat „túlélői”.

A hétfői elődöntők nem hoztak akkora csatát, mint azt előzetesen vártuk, a papírforma diadalmaskodott. Az első mérkőzésen Gabriel Clemens, aki első németként jutott a legjobb négy közé a világbajnokságon, egy darabig tudta ugyan tartani a lépést az angol Michael Smith-szel. Az első szettet az angol nyerte 3-2-re, a másodikat a német, és így folytatták egészen 2-2-ig. A kiírás szerint azonban hat szettet kell nyerni a továbbjutáshoz, és Clemens itt egyszerre elfogyott. Az elképesztő tempóban dobó angol simán hozta az ötödiket, aztán két küzdelmes szettben teljesen felőrölte ellenfelét, hogy végül az utolsó 3-1-re megnyerve 6-2 arányban, viszonylag könnyen hozza a mérkőzést.

A második találkozón egy másik első: az első belga vb-elődöntős, kétszeres ifjúsági világbajnok Dimitri Van den Bergh azzal a céllal állt a tábla elé, hogy legyőzze 2014, 2017 és 2019 világbajnokát, az őt kevésbé kedvelők által Ogrénak becézett holland Michael van Gerwent, aki ezen a tornán végre újra a régi önmagára kezd emlékeztetni. A hollandot persze úgy nem lehet legyőzni, ha az ember retteg. Márpedig Van den Berghen látszott, hogy a mindig magára erőltetett nyugalom valóban csak erőltetett, és bár az elején produkált egy 170-es kiszállót (ennél nagyobb nincs – a szerk.), onnantól kezdve már szinte csak a holland állt az Ally Pally színpadán. Nem is kell több a krónikákba, mint felsorolni a van Gerwen által 6-0-ra megnyert mérkőzés szettjeinek eredményét: 3-2, 3-0, 3-0, 3-2, 3-0, 3-0. Sima győzelme után, a szokásos interjúban MvG a tőle megszokott (és nem egészen alaptalan) szerénységgel ki is jelentette, hogy „engem nem lehet megállítani”.

Az biztos, hogy a kedd esti döntőben azért nem lesz ennyire könnyű dolga Mighty Mikenak, mert a géppuskakezű Michael Smith idén végre kibújt az „örök második” kategóriából, és ezt a trendet a világbajnokságon sem szívesen törné meg. Annál is inkább, mert kétszer már ott volt az angol a siker kapujában, tavaly a skót Peter Wright, 2019-ben pedig éppen van Gerwen győzte le a döntőben. A legnagyobb fogadóirodák szerint természetesen a holland az esélyes, de mi csak egyetlen biztos tippet adhatunk olvasóinknak: felejthetetlen estéje lesz annak, aki megnézi a kedd este, magyar idő szerint negyed tízkor kezdődő döntőt.

(Képünkön Michael van Gerwen ünnepel a Chris Dobey elleni mérkőzésen a Darts Európa-bajnokságon a dortmundi Westfalenhalleben 2022. október 28-án. Fotó: David Inderlied / Deutsche Presse-Agentur GmbH / dpa Picture-Alliance via AFP.)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.