Egy skót pár vécéje mentette meg a világbajnok kerékpárost

Van der Poel elismerte, hogy nem sikerült volna a versenyt végigtekernie, ha az Edinburgh-Glasgow szakaszon be nem engedi egy skót pár a szükségét elvégezni.

2023. augusztus 10., 19:38

Szerző:

A vasárnapi kerékpáros versenyen az egyik legnagyobb esélyessel, Mathieu van der Poellal fordult elő, hogy nem pisilnie kellett, hanem nagyobb dolga akadt. Ez pedig a győzelmi esélyeit veszélyeztette.

„Egy nagyon masszív üzenetet kellett feladnom, és be kellett kopogtatnom egy pár házába az út mellett. Tényleg leköteleztek, és nagyon hálás vagyok. Nélkülük nem tudtam volna folytatni a versenyzést” – nyilatkozta egy holland tévének a befutó után.

Van der Poelnak a szükség mellett szerencséje is volt, mert az Edinburgh-ból Glasgow-ba vezető úton klímaaktivisták az úttesthez ragasztották magukat, ezért le kellett állítani a versenyt. Ez lehetőséget adott a számára, hogy a szükség törvényt bontson és bekopoghasson a legközelebbi házba a problémájával.

A holland Telegraaf megtalálta a WC és a ház tulajdonosait, Davie és Fiona Findley-t, akik azt mondták, hogy a ház előtt állva nézték a versenyt, amikor megállt a mezőny a tüntetés miatt.

„Nem sokkal később odajött hozzánk a holland csapat edzője, és azt kérdezte, hogy használhatná-e néhány versenyzője a WC-nket. Aztán egyszer csak az egész holland csapat az előszobánkban állt, hogy WC-re mehessenek” – nyilatkozta a vendégszeretetével cseppet sem fukar  skót pár.

A versenyt végül Mathieu van der Poel nyerte meg egy 25 kilométeres szóló után, a belga Wout van Aert és a szlovén Tadej Pogačar előtt – írja a rendhagyó sporteseményre találó Telex.

(Kiemelt kép: a holland Mathieu van der Poel, miután 2023. augusztus 6-án megnyerte a férfi elit országúti versenyt a skóciai Edinburgh-i kerékpáros világbajnokságon. Fotó: Oli SCARFF / AFP)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.