Németország először kétségbeesett, aztán ki

Japán nyerte a csoportot, Spanyolország a másik továbbjutó, Németország utazhat haza.

2022. december 1., 22:22

Szerző:

Azt az egyet magyarázná meg valaki, hogy a rendkívül pedáns, az öltözőt maga után mindig csilivilin hagyó japán válogatott hogyan kapott ki Costa Ricától a két váratlan győzelmet, egyben csoportelsőséget hozó találkozón, hiszen Németország után most a spanyol válogatottat is legyűrték 2-1-re.

Pedig a zászló nem Japánnak állt, és már nem is feltétlenül a papírformáról beszélünk: bár az elején is akadt helyzetük az ázsiaiaknak, Morata góljával mégis a spanyolok szereztek vezetést a 11. percben.

A másik mérkőzésen ekkor már 1-0-ra vezettek a németek Gnabry találatával, így úgy tűnt, hogy végül mégis a két esélyes veszi sikerrel a csoportkört.

Aztán a második félidőben fordítottak az esélytelenebb csapatok, Japán hat perc játék után már 2-1-re vezetett, Doan és Tanaka góljaival, Costa Rica pedig – bár csak a 70. percre – Tejeda és Vargas találatával a legmélyebb kétségbeesésbe taszította a németeket. Persze tudjuk, hogy ez rájuk ösztönzően hat, Havertz duplája után Füllkrug is betalált, de mivel a másik mérkőzésen már nem változott az eredmény, végül a németek csomagolhatnak – egy újabb esélyes számára ért véget a világbajnokság.

A nyolcaddöntőben Japán Horvátország, Spanyolország pedig Marokkó ellen folytatja.

Eredmények, E csoport:
Japán–Spanyolország 2-1 (0-1)
Costa Rica–Németország 2-4 (0-1)
A csoport végeredménye: 1. Japán 6 pont (4-3), 2. Spanyolország 4 (9-3), 3. Németország 4 (6-5), 4. Costa Rica 3 (3-11).

(Képünkön Tanaka ünnepli a Spanyolország ellen szerzett gólját a világbajnokság E csoportjának zárófordulójában a Khalifa International Stadionban, a katari Ar-Rayyanban, 2022. december elsején. Fotó: Keita Iidzsima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)